Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Biogeografi och släktskapsförhållanden hos cichlider med tyngdvikt på Australoheros, Crenicichla och Geophagus i södra Sydamerika

Fisk tillhörande familjen Cichlidae. Foto: Sven Kullander

Fisk tillhörande familjen Cichlidae. Foto: Sven Kullander

Sammanfattning

Fiskfamiljen cichlider (Cichlidae) utgör en av de mest artrika familjerna av ryggradsdjur med inemot 200 arter i tropiska och subtropiska sötvatten i Syd- och Centralamerika, norra Mexico och angränsande USA, de karibiska öarna Cuba och Hispaniola, Afrika, Madagaskar, södra Indien, Sri Lanka, samt delar av Mellanöstern Drygt 300 arter är kända från Sydamerika, inklusive ett fåtal kända bara som fossil. Släktskapen mellan de sydamerikanska taxa är relativt väl känd i stora drag, men det finns fortfarande mycket osäkerhet kring enskilda släkten och arter och den historiska utvecklingen i förhållande till kontinentens historia. I projektet använder vi data som vi samlat under 30 år, kompletterat med ny information, framför allt DNA, för att undersöka artdiversitet och fylogeni hos de cichlider som finns i de många små floderna som kantar Brasiliens södra kust ned till Uruguay.

Forskningen finansieras av CAPES, Brasilien

Projektdeltagare vid NRM

Sven Kullander (Projektledare)

Externa projektdeltagare

Carlos Lucena, Museu de Zoologia, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brazil (Projektledare)