Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Björninventering 2021

Insamlingen är avslutad! Stort tack till alla som skickat in prover!

I år inventeras björnstammen i Norrbottens län. Var gärna med och hjälp oss genom att skicka in björnspillning i höst!

För tredje gången inventeras björnstammen i Norrbottens län. Inventeringsperioden sträcker sig från 21 augusti till 31 oktober.

Observera att ingen spillning som hittas utanför denna tidsperiod kan användas i populationsberäkningen, då den görs med fångst-återfångst-metodenPDF.

Den metoden bygger på att man jämför spillningsprover "vecka-mot-vecka", så det är av stor betydelse att man skickar in prov från varje spillning man hittar under hela inventeringsperioden. För en bra inventering så räknar man med att man behöver få in 3 prover från varje björnindivid under inventeringsperioden.

Hjälp till att samla björnspillning - alla kan vara med och bidra

Cirka 15 000 insamlingskit skickas ut från Naturhistoriska riksmuseet. Dessa skickas till Länsstyrelsen i Norrbotten som i sin tur distribuerar dem vidare till bland annat jägare och samebyar. Kit kommer även att kunna hämtas av alla på olika ställen i länet, och en lista över utlämningsställen finns på Länsstyrelsens webbsidalänk till annan webbplats om inventeringen.

Vi vill ha in så många prover som möjligt, och alla prover är viktiga för att det ska bli en bra inventering!

Har du inte ett kit men hittar björnspillning kan du samla i till exempel en ren plastpåse, notera fyndplats/datum, hämta ett kit på närmaste utlämningsställe och följa instruktionen.

Det är viktigt att vi får en jämn provfördelning från hela länet under hela inventeringsperioden. Ser du på kartan att du bor/vistas i ett område där inga/få prover har registrerats kan du göra en extra värdefull insats genom att skicka in den björnspillning du hittar till oss.

Om du har ett kit sedan tidigare år, kontrollera att svarskuvertet har adressen till Naturhistoriska riksmuseet.

Här kan du läsa mer om björninventeringen.

Svenska Jägareförbundet

Det är till stor del jägare som under björn- och älgjakt samlar in björnspillning till inventeringen. Utan deras hjälp skulle inte populationsuppskattningen bli lika bra. Hos Jägareförbundet Norrbottenlänk till annan webbplats kan du läsa lite mer om björninventeringen.

Följ björninventeringen på sociala medier

Länsstyrelsen i Norrbotten har ett Facebook-kontolänk till annan webbplats och ett Instagram-kontolänk till annan webbplats där man kan få lite mer inblick i inventeringsarbetet och vad som händer. Naturligtvis kan du även ställa de frågor du har där.

Följ insamlingen via kartor

När insamlingen startar kommer du att kunna se varifrån prover har samlats in.

Du kan söka fram just ditt inskickade prov i Rovbaselänk till annan webbplats, antingen via det streckkodsnummer det har (kom ihåg att notera det) eller genom att leta rätt på "din" prick på kartan. Här finns en kort instruktion om hur man gör. När resultatet är klart och infört i Rovbase kan du se om fler spillningar hittats från samma björn i år eller under tidigare år. Du kan också se om det är en hona eller en hane. Resultaten matchas även i framtiden och även med prover från döda björnar, så man kan senare komma se att björnen dött.

Observera att även andra DNA-prover tagna under samma period syns på kartan, t.ex. från de björnar som skjuts under jakten.

För att se enbart spillningsprover hänvisas till vår egna kartalänk till annan webbplats. Även här kommer man att kunna se hur många prover som samlas in per dag och var, men även se var proverna befinner sig i lab-processen. Provets streckkodsnummer ser du om du för muspekaren över kartmarkeringen. Du kan också söka fram det genom att skriva in det i sökrutan som kommer upp om du klickar på förstoringsglaset. Själva slutresulatet (vilken individ det är m.m.) finns dock enbart i Rovbase.