Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Rapportera tumlare

För att kunna studera tumlare är vi beroende av rapporter från dig om levande eller döda tumlare, samt om bifångade tumlare som fastnat i fiskeredskap.

Populationen av tumlare i Östersjön är starkt hotad. Detta gör att varje tumlarrapport från detta område har betydelse. På västkusten är tumlaren betydligt vanligare, men vi tar gärna emot rapporter även härifrån.

Fynd av död tumlare eller bifångst

Om du hittar en död tumlare, kontakta gärna oss så snart som möjligt. Vi tar tacksamt emot bilder på tumlaren via e-post för att kunna bedöma om vi ska ta in tumlaren för obduktion och provtagning.

Mer information vid fynd av död tumlare eller bifångst, samt kontaktuppgifter hittar du under Död tumlare - fynd eller bifångst.

Om du ser en levande tumlare

Ser du en levande tumlare så vill vi gärna att du rapporterar det till oss via vårt rapporteringsformulär för tumlarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Rapporterna ger oss viktig information om tumlarens utbredning och beteende i våra vatten.

Vi har sammaställt observationer av tumlare som vi fått in till museet genom allmänhetens medverkan i kartor. Vill du ta dig en titt har vi kartor med observationer av tumlare från 1995 fram till idaglänk till annan webbplats.

Underlätta bedömning

Har du möjlighet att fotografera eller filma djuren så går det bra att bifoga bilden eller filmen i formuläret (max 5 MB), eller skicka den till marinadaggdjur@nrm.se. Bilder och filmer underlättar för oss att bedöma om det är tumlare eller någon annan val du sett.

Problem vid rapportering

Om det uppstår några problem vid rapporteringen av tumlarobservationer via formuläret, kan du mejla din observation till marinadaggdjur@nrm.se. Uppgifter vi behöver är namn, kontaktuppgifter, observationsdatum, plats för observationen (gärna koordinater), antal tumlare.

Observation eller fynd av annan val

Har du sett eller hittat en död val som inte är en tumlare, kan du rapportera detta på sidan Valar.selänk till annan webbplats

Har du hittat en pod?

En pod (= tumlarklickdetektor) är ett viktigt verktyg för oss i arbetet med tumlarpopulationerna i svenska vatten. Om du har hittat en pod på drift vill vi gärna ha den tillbaka. Läs mer under Rapportera pod.

Fakta

Tumlaren (Phocoena phocoena) tillhör ordningen valar och är en av de minsta tandvalen i världen. Dessutom är tumlaren den vanligast förekommande valen i svenska vatten. På våra faktasidor kan du läsa mer om tumlare och andra valar.

Andra webbplatser om tumlare

ASCOBANSlänk till annan webbplats
Havs och vattenmyndighetenlänk till annan webbplats - tumlare
SAMBAHlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster EU - bevarandeprojekt för tumlare
WWFs tumlarsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Behandling av personuppgifter

I samband med rapportering av levande, funna döda eller bifångade tumlare skickas in till museet sparar Naturhistoriska riksmuseet personuppgifter som namn, telefonnummer och e-post. Syftet är att kunna kommunicera med insändaren kring respektive djur, samt för att kunna följa upp eventuella framtida frågor kring material som skickats till museet.

För att kunna betala ut ersättningen för inskickade djur samlar vi även in personnummer och bankuppgifter som sparas.

Vi behandlar även personuppgifter för att fullfölja vårt myndighetsuppdrag, samt för att leva upp till kraven på myndigheters hantering och arkivering av allmänna handlingar. Den lagliga grunden för behandlingen av dessa personuppgifter är att fullgöra uppgifter av allmänt intresse.

Dina personuppgifter lagras så länge det krävs enligt museets uppdrag, lagstiftningen om allmänna handlingar och myndigheters arkiv. Du kan läsa mer om hur Naturhistoriska riksmuseet hanterar personuppgifter på sidan Integritetspolicy.länk till annan webbplats

Insända tumlare obduceras tillsammans med personal vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Personuppgifter som namn, telefon och e-postadress delas därför med SVA. Läs mer om hur SVA hanterar personuppgifter på deras sida - Så hanterar vi personuppgifterlänk till annan webbplats.