Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 12-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Rapportera tumlare

För att kunna studera tumlare är vi beroende av rapporter från dig om levande eller döda tumlare, samt om bifångade tumlare som fastnat i fiskeredskap.

Populationen av tumlare i Östersjön är starkt hotad. Detta gör att varje tumlarrapport från detta område har betydelse. På västkusten är tumlaren betydligt vanligare, men vi tar gärna emot rapporter även härifrån.

Fynd av död tumlare eller bifångst

Om du hittar en död tumlare, kontakta gärna oss så snart som möjligt. Vi tar tacksamt emot bilder på tumlaren via e-post för att kunna bedöma om vi ska ta in tumlaren för obduktion och provtagning.

Mer information vid fynd av död tumlare eller bifångst, samt kontaktuppgifter hittar du under Död tumlare - fynd eller bifångst.

Om du ser en levande tumlare

Ser du en levande tumlare så vill vi gärna att du rapporterar det till oss via vårt rapporteringsformulär för tumlarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Rapporterna ger oss viktig information om tumlarens utbredning och beteende i våra vatten.

Om det uppstår några problem vid rapporteringen av tumlarobservationer via formuläret, kan du mejla din observation till tumlare@nrm.se. Uppgifter vi behöver är namn, kontaktuppgifter, observationsdatum, plats för observationen (gärna koordinater), antal tumlare.

Underlätta bedömning

Har du möjlighet att fotografera eller filma djuren så går det bra att bifoga bilden eller filmen i formuläret (max 5 MB), eller skicka den till tumlare@nrm.se. Bilder och filmer underlättar för oss att bedöma om det är tumlare eller någon annan val du sett.

Karta över tumlarobservationer

Observationer av tumlare som vi får in genom allmänhetens medverkan sammanställs i kartor. För närvarande kan inga kartor visas då programvaran håller på att uppdateras. Alla rapporter vi får in sparas och kommer att visas i den nya kartversionen som är planerad att tas i drift i september.

Observation eller fynd av annan val

Har du sett eller hittat en död val som inte är en tumlare, kan du rapportera detta på sidan Valar.selänk till annan webbplats

Har du hittat en pod?

En pod (= tumlarklickdetektor) är ett viktigt verktyg för oss i arbetet med tumlarpopulationerna i svenska vatten. Om du har hittat en pod på drift vill vi gärna ha den tillbaka. Läs mer under Rapportera pod.

Fakta

Tumlaren (Phocoena phocoena) tillhör ordningen valar och är en av de minsta tandvalen i världen. Dessutom är tumlaren den vanligast förekommande valen i svenska vatten. På våra faktasidor kan du läsa mer om tumlare och andra valar.

Andra webbplatser om tumlare

Havs och vattenmyndighetenlänk till annan webbplats - tumlare
SAMBAHlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster EU - bevarandeprojekt för tumlare
WWFs tumlarsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster