Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Kackerlacka

Kackerlackor i resväskan

Hur undviker man att få med sig kackerlackor hem från utlandsresan? Här hittar du fakta och tips.

Kackerlackor har funnit på vår jord sedan 250 miljoner år tillbaka. Utseendet är i princip oförändrat vilket betyder att det är en evolutionär god livsform.

De vill helst ha varmt och fuktigt för att trivas. Förkärleken för värme delar de med frusna och mörkerskygga nordbor som söker vila i sol och värmen under vinterhalvåret. Kackerlackorna å andra sidan är inte så fötjusta i den uttorkande solen, men har anpassat sig genom ett liv nattligt liv i mörker.

Deras nattliga vanor gör att vi inte ofta ser dem. Oftast är det bara en flyktigt betraktelse när vi exempelvis tänder badrumsbelysningen en sen kväll. Då flyr de de snabbt sin väg mot tryggheten i någon liten hålighet i väggen.

Foto: Lars-Åke Janzon

Foto: Lars-Åke Janzon

Snabb spridning med moderna transportmedel

Kackerlackorna liksom alla andra djur vill sprida sig och sina arvsanlag vidare. Deras reproduktion är rätt långsam men de är tålmodiga.

Även om de kan röra sig åtskilliga hundra meter tar de tacksamt emot transporthjälp. Förr var det karavaner med långsamgående djur och spridningen var långsam. Med moderna transportmedel kan de nu färdas över vårt jordklot på ett dygn.

Bagaget erbjuder gömställen

En resväska full med kläder, en ömtålig souvenir inpackad i emballage av papp och andra luftiga material är perfekta gömställen, liksom handbagaget.

Bagageröntgen på flygplatsen har tyvärr ingen effekt på dem, varken tid eller stråldos är tillräcklig för att göra dem sterila eller döda dem. De kommer ut med bagaget, redo att följa med oss hem.

Klarar sig bra i våra hem

Väl hemma i våra boningar inspekterar de sin nya omgivning, som är dem främmande. Men de hittar snabbt både husrum och föda. Som allätare de är kommer de att klara sig gott.

Deras nattliga leverne och platta kroppar gör att vi inte lägger märke till dem förrän de förökat sig. Då kan de redan mycket väl ha hunnit smita in till grannarna. En halv millimeters springa räcker för att en nykläckt kackerlacka skall kunna passera igenom.

Förhindra kackerlackor i bagaget

På plats kan man se till att följa det allmänt goda rådet "Packa ditt bagage själv!" genom att skaka kläderna, inspektera souvenirer och tänka på att mat är mat även för små hungriga kackerlackor.

Packa upp i badkaret

Väl hemma kan det vintertid vara klokt att packa upp ute på en balkong om man har tillgång till en sådan. Man skall inte tro att en kackerlacka är lätt att fånga. De kan springa med en hastighet på en meter per sekund! Ett badkar med glatta kanter kan även vara lämpligt uppackningsområde i fall några fripassagerare finns med, då får de problem att klätta upp.

Emballage får man slänga direkt i sopkontainer utomhus så vinterkylan gör sitt. Grovsopförråd inomhus är allt annat än lämpliga! Där mår de bara gott och kan sprida sig till grannarna.

Frysta souvenirer

Mindre prydnadsföremål bör läggas i djupfrys en vecka, under förutsättning att de tål det. Då dör de flesta skadedjur. Alternativt kan föremålet läggas ute i vårsolen i en svart sopsäck tills temperaturen når 52-55 grader Celsius. Vid högre temperaturer kan föremålen skadas.

Främmande arter i Sverige

Spridning av främmande arter i vår fauna är något som inte får ske på några villkor. Arter som saknar naturliga fiender här och kan vålla svår skada på vårt ekosystem.

Rent lagligt krävs tillstånd från Jordbruksverket för att ta in främmande arter. Det finns också olika nationella regler för utförsel av djur, bland annat för att skydda utrotningshotade arter. De olika flygbolagen har specifika regler för vad man får ta ombord.

Skulle man få med sig en ensam kackerlacka hem kan man förstås ha den som husdjur. De är synnerligen lättskötta djur - de äter allt och gillar fuktiga miljöer. Men det krävs mycket noggrann övervakning så att de inte rymmer och blir skadedjur.

Sidan uppdaterad: