Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

 • Huvudmeny

Gavin Kenny

Dr., Forskare

Kontakt

E-post: gavin.kenny@nrm.se

Post- och faktureringsadress:

Se länk till annan webbplatsMedarbetare och kontakt

Utbildning

 • B.A. (Moderatorship) i Geologi, Trinity College Dublin, Irland, 2011
 • Ph.D. i Geokemi, Trinity College Dublin, Irland, 2016

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

 • Egen forskning.

Forskningsområden

Min forskning fokuserar på den roll som nedslag av meteoriter och asteroider har haft på Jordens och det inre solsystemets utveckling.

Sådana nedslag var en fundamental geologisk process som kontrollerade utvecklingen av den tidigaste planetskorpan – något man kan se på Mars och Månens kratertäckta ytor – men har också haft drastisk påverkan på den senare utvecklingen av Jordens geosfär och biosfär – till exempel genom att orsaka en av de största massdöendena under Fanerozoikum, vid gränsen Krita-Paleogen (Krita-Tertiär).

En aspekt av min forskning är att förstå hur mineral som ofta används för U-Th-Pb-geokronologi (till exempel zirkon, apatit och monazit) reagerar på de extrema temperaturer och tryck som råder vid dessa nedslag, och hur de kan registrera nedslagsåldrar. Detta görs med hjälp av prover från nedslagsstrukturer, liksom med hjälp av olika jämförelser (exempelvis hur dessa mineral reagerar på blixtnedslag).

Jag tillämpar dessa kunskaper för att bestämma absoluta åldrar för nedslagsstrukturer här på Jorden. Av de ungefär 200 kända nedslagsstrukturerna på jordklotet så saknar den absoluta majoriteten (>80 %) för närvarande robusta åldersdata, vilket hindrar den fulla förståelsen av vilken roll dessa nedslag har haft på Jordens utveckling – exempelvis om nedslaget vid Chicxulub (som dödade dinosaurierna) var unikt i sin förstörelseförmåga, eller om liknande nedslag har spelat en roll vid andra massutdöenden.

Andra inriktningar på min forskning gäller utvecklingen av Mars och Månens skorpa med sina många nedslagskratrar, liksom att förstå hur vatten och andra lättflyktiga ämnen beter sig vid dessa nedslag.

De verktyg jag använder för att testa olika nedslagsrelaterade hypoteser inkluderar fältarbete vid nedslagsstrukturer, petrografi, bergartsgeokemi (huvud- och spår-element), spårelementsgeokemi och stabil isotopgeokemi i mineralskala, mikrostrukturell karaktärisering av deformation i mineral och bergarter (genom EBSD-analys), in situ U-Pb-analys (genom LA-ICPMS och SIMS) och hög-precisionsanalys av U-Pb (genom CA-ID-TIMS).

Hör av dig om du är intresserad av att samarbeta när det gäller dessa eller andra projekt!

Forskningsprojekt

Bidrag

 • 2021-2024 – Vetenskapsrådet etableringsbidrag
  (Swedish Research Council starter grant)
 • 2018-2019 – Fulbright Scholarship
 • 2018-2020 – Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) individual fellowship
 • 2012-2016 – Irish Research Council postgraduate scholarship

Utmärkelser

 • 2016 – Lunar and Planetary Institute (LPI) Career Development Award
 • 2016 – Wiley Award från Meteoritical Society
 • 2011 – Cunningham Award från Geological Survey of Ireland
 • 2011 – The Adrian Phillips Project Prize från Dept. of Geology, Trinity College Dublin
 • 2010 – Foundation Scholarship vid Trinity College Dublin

Publikationer