Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Trädgårdssångare

Återkommer i första halvan av maj
Trädgårdssångare

Trädgårdssångare ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Trädgårdssångare,

Sylvia borin


Trädgårdssångare är en gråbrun jämnfärgad sångare som man sällan ser. Dräkten saknar distinkta karaktärer, och den är grönbrungrå på ovansidan och ljus under. Näbben är ganska kort och trubbig, benen är ljust gråaktiga och den har ett grått parti på halssidan som mer anas än som syns. Trädgårdssångarens 3-8 sekunder långa sång är ganska snabb, välljudande och pladdrig, och som saknar klar melodi. Varningslätet är ihärdiga ´tjäck tjäck tjäck ...´.

Trädgårdssångare är svår att få syn på då den sitter i täta buskage och snår med löven utslagna. Det är därför sången som avslöjar den. Den finns i skog med gläntor och riklig undervegetation, igenvuxna parker och trädgårdar, men även i täta buskområden. Den förekommer allmänt över nästan hela landet, men mindre vanligt i barrskogar i Norrlands inland men ganska allmänt i fjällbjörkskogar.

De flesta trädgårdssångare flyttar i skiftet augusti-september mot sydväst, och kommer till vinterkvarteren i centrala Afrika via Västafrika. De återkommer under maj (oftast ganska sent) och i juni.

Högsta kända ålder är 14 år och 2 månader.

Författare Lars-Åke Janzon, fil.dr., Naturhistoriska riksmuseet
Litteraturtips:
Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.