Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Ring

Fågelringar

När du hittar en död fågel med en ring runt benet har du gjort en fin upptäckt. Upptäckten blir ännu bättre om du rapporterar den till Ringmärkningscentralen på museet. Där sammanställs årligen rapporter om ringmärkta fåglar och återfynd av dessa.

Om fågeln är ringmärkt i Sverige finns alltid orden RIKSMUSEUM STOCKHOLM med. Till detta finns det även ett nummer ingraverat. Utländska fågelringar har annan adress. Både svenska och utländska ringar kan sändas till Ringmärkningscentralen. Är det en utländsk ring sänder Ringmärkningscentralen sin rapport vidare till aktuell ringmärkningscentral.

Sänd den gärna utplattade ringen fasttejpad på ett papper. Skriv, för säkerhets skull, även upp ringnumret i brevet eftersom ringen ibland kan krypa igenom kuveret och försvinna.

Följande uppgifter är av största värde för Ringmärkningscentralen:

  • När hittade du fågeln?
  • Var hittade du fågeln?
  • Hur hittade du fågeln?
  • Något annat av intresse i sammanhanget?
  • Din egen fullständiga adress.

Alla som rapporterar ett fynd får så småningom ett svarsbrev som bland annat innehåller uppgifter om vilken fågel det är, och var och när fågeln blev ringmärkt.

Sänd ringen och övriga uppgifter till:

Ringmärkningscentralen
Naturhistoriska riksmuseet
Box 50007
104 05 Stockholm

Mer om ringmärkning

Hittar du på Ringmärkningscentralens sidor

Skicka djur

Om möjligt skall hela fågeln skickas till museets enhet för zoologi. En fågel med märkdata är mycket intressant för forskningssamlingarna, även om den är i dåligt skick. Vi är lika glad för ett skelett.

Skicka in döda djuröppnas i nytt fönster