Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Fiskar

Fiskar, Pisces, är en sammanfattande benämning på vattenlevande djur som andas med gälar. Hit hör de större grupperna pirålar, nejonögon, broskfiskar och benfiskar.

Fiskarnas hud och gälar tål inte uttorkning, men vissa arter förflyttar sig dock regelbundet på land, exempelvis ålar.

Drakfisk. Foto: Lars-Åke Janzon

Drakfisk. Foto: Lars-Åke Janzon

Störst och minst

De minsta fiskarterna blir omkring 1 cm långa.

Den största nu levande fisken är valhaj, som rapporteras kunna bli upp till 18 m lång. Malen är den största sötvattensfisken med sina 5 meter. Den största fisken i svenska kustvatten är brugden, en hajart.

Många olika arter

I dagens fiskfauna domineras sötvattnen av karpar, sandfiskar, malar och laxkarpar. I havet dominerar de taggfeniga fiskarna, i synnerhet abborrarna. Den artrikaste marina familjen är smörbultarna.

Omkring 58% av världens fiskar är marina, medan sötvattensfiskarna står för 41 %. De grunda kustvattnen hyser drygt 45% av världens fiskarter, och det är i synnerhet korallreven som är mycket artrika.

Fiskarna omfattar totalt cirka 30 000 kända arter. I Sverige finns 1 art pirålar, 3 arter nejonögon, 8 arter broskfiskar och 141 arter benfiskar.

Läs mer om fiskar

Heter det sill eller strömming?

Läs om drakfiskar och andra giftiga djur.

FishBase är en databas om fiskar där du hittar allt och lite till om fisk. På museet finns FishBase Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som underhåller och utvecklar FishBase.

Ichthyologi- eller fiskgruppen vid enheten Zoologi ansvarar för Naturhistoriska riksmuseets fisksamling och forskar på fiskarnas systematik och utbredningshistoria.