Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Däggdjur

Däggdjuren finns över hela jorden och har anpassat sig till de flesta klimat och miljöer. Levnadssätten varierar, vissa arter är nattaktiva andra är aktiva på dagen. Även det sociala beteende mellan arterna skiljer sig mycket åt.

Däggdjur är en grupp ryggradsdjur som består av ungefär 4 500 arter, från små möss till blåval. Här kan du läsa om en del av dem.

Några kännetecken hos däggdjur:

  • Hos alla däggdjur utsöndrar honan mjölk som föda åt ungarna, honorna diar (däggar) sina ungar.
  • Hos alla däggdjurlänk till annan webbplats har honan en dubbel uppsättning X-kromosomerlänk till annan webbplats medan hanen en uppsättning X-kromosomer och en med Y-kromosomerlänk till annan webbplats.
  • Alla däggdjur har ett hjärta med fyra kamrar, en unik egenskap som gör att lungorna får syresatt blod i rätt mängder.
  • Neocortex, som är den yttersta delen av hjärnbarken i hjärnan, återfinns bara hos däggdjur och består av sex lager neuroner som löper längs med hjärnans yta.
  • Däggdjur är ensamma om att ha kärnlösa röda blodkroppar.
  • Alla däggdjur har en underkäke bestående av ett ben på varje sida.
  • Alla däggdjur har tre hörselben i mellanörat.

Däggdjur finns över hela jorden, på alla kontinenter, i alla oceaner och på de flesta öar. De har anpassat sig till de flesta miljöer och finns bland annat i öknen, regnskogen och i polarregionerna. Kroppsbyggnaden hos däggdjuren är anpassad till dessa helt olika levnadsmiljöer.

Däggdjurens levnadssätt är lika varierande som deras utbredning och kroppsbyggnad. Vissa arter är aktiva på dagen, andra under gryningen och en del under natten, eller så är de inte är specialiserade på några särskilda tider av dygnet. Även djurens sociala beteende skiljer sig mycket mellan olika arter. Det finns arter som nästan hela livet lever ensamma och andra som lever i stora flockar med tusentals individer.

Vill du veta mer

Gå vidare till faktasidorna om rovdjuren.

Har du hittat ett dött djur?

Vissa däggdjur ingår i Statens vilt. Se våra forskningssidor:
Statens vilt