Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Thomas Denk

Förste intendent.

Kontakt

Tel: 08-519 541 43
E-post: thomas.denk@nrm.se

Post- och faktureringsadress:

Se Medarbetare och kontakt.

Utbildning

MSc Wiens universitet, Österrike, 1995

Fil. Dr. Wiens universitet, Österrike, 1998

Ansvarsområde

Jag är kontaktperson för den kenozoiska växtfossilsamlingen på enheten och ansvarar för registreringen av de stora, historiska samlingarna från arktis och subarktis. Jag har varit del av museets utvärderingspanel för HIGHLAT och SYNTHESIS sedan 2001. Jag har varit handledare för masterstudenter och doktorander sedan 2001 (fyra färdiga, en pågående). Jag undervisar vid Stockholms universitet sedan 2007 och var gästprofessor vid Wiens universitet 2011.

Forskningsområde

Jag är intresserad av evolutionen av norra halvklotets landbaserade ekosystem under sen krita och kenozoikum. Jag vill förstå hur klimatförändringar och omorganisation av kontinenter, vilka båda påverkas starkt av plattektonik, formade utbredningsmönster av organismer över norra halvklotet.

För att uppnå det undersöker jag utvecklingshistorian hos utvalda släkten av blomväxter genom att använda fossil och molekylär data. Jag är särskilt intresserad av ändringar i biogeografi av klader och om, eller inte, det följdes av förändringar i ekologi (nisch – evolution).

De grupper jag studerar i min forskning är Fagaceae (bokväxter) med huvudsakligt fokus på släktet Quercus (ekar), ett släkte på norra halvklotet med omkring 400-600 arter, och andra släkten i olika familjer (t ex Aquifoliaceae, Rosaceae, Sapindaceae m fl).

Jag undersöker också vegetationsutvecklingen i medelhavsområdet under perioden neogen (de senaste 23 miljoner åren) och i polarområden under kenozoikum (den senaste 60 årmiljonerna). Dern övergripande frågan är hur olika växtgrupper svarar mot ändringar i klimat och miljö på olika tidskalor.

Andra professionella roller

  • Ämnesredaktör för tidskriften GRANA
  • Redaktionsmedlem för Turkish Journal of Botany
  • Redaktionsmedlem för Acta Palaeobotanica