Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Therese Sallstedt

Postdoktor.

Kontakt

Tel: 08-519 541 71
E-post: Therese.Sallstedt@nrm.se

Post- och faktureringsadress:

Se Medarbetare och kontakt.

Utbildning

MSc. Stockholms universitet, 2009

Fil.Dr. Syddansk universitet, Danmark, 2016

Ansvarsområden

Jag är gästforskare i geobiologi med inriktning på fossila bakteriemattor och stromatoliter. Jag jobbar med röntgenmikrotomografi och preparering av mikrofossil inom forskningsprojekt relaterade till de indiska Vindhyan- och Aravalligrupperna, samt viss registrering av prover i museets databas inom samma projekt.

Forskning

Jag är intresserad av livets utveckling på jorden och hur vi kan använda den fossila lagerföljden för att förstå hur livet såg ut väldigt tidigt i vår planets historia. Mer specifikt så handlar min forskning om interaktioner mellan mikroorganismer, mineral och dess omgivning, och de gemensamma spår detta lämnar i gamla bergarter. Jag vill veta hur stor del av spåren som reflekterar den ursprungliga biologin och hur mycket av det vi ser som är resultatet av omvandlingar som skett efter organismernas död (tafonomi).

Som doktorand så studerade jag 1.6 och 2 miljarder år gamla fosfatiserade bakteriemattor ifrån Indien, vilket ledde till en ökad förståelse för ekologin och bevaringen av mikroorganismer i fosfatrika miljöer under Paleoproterozoikum (1.6-2.5 miljarder år sedan).

Jag jobbar också med moderna biofilmer och mineraliseringsprocesser i olika typer av terrestra system, inklusive urbana miljöer. Jag uppskattar att arbeta över olika tidsskalor; att använda moderna system som analoger till fossila miljöer.

Photo: Therese Sallstedt

Fältarbete i Indien: Fosfatiska-dolomitiska stromatoliter från Chitrakoot, centrala Indien (1.6 miljarder år gamla).

Andra professionella roller

  • Medlem i planeringsgruppen inför Geologins dag, NRM

Utmärkelser

  • NASA Planetary Biology Internship (NASA PBI), 2006