Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Swartzherbariet

Swartzherbariet innehåller omkring 6000 fröväxter och ormbunkar huvudsakligen från Västindinen.

Peter Olof Swartz

I Regnellska herbariet på Naturhistoriska riksmuseet förvaras det historiskt intressanta och vetenskapligt viktiga Swartzherbariet. Det hålls separat från huvudsamlingen och innehåller omkring 6000 fröväxter och ormbunkar, huvudsakligen från Västindien.

Växter från Jamaica och Hispaniola

Under en resa åren 1784 och 1786 samlade den svenske botanisten Peter Olof Swartz (1760-1818) växter på Jamaica och Hispaniola och detta material utgör idag större delen av Swartzherbariet. Samlingen innehåller också material som samlats av Forsström, Banks, Euphrasén, Freyreis (ormbunkar), Swedérus, West, Ryan och andra samtida botanister.

Publikationer

Swartz publikationer Nova Genera et Species Plantarum seu Prodromus från 1788, Observationes botanicae (1791) och Flora Indiae occidentalis (1797-1806) blev resultatet av hans resa till Västindien. Två arbeten om Swartz och hans gärning kommer att publiceras i samarbete mellan Bertil Nordenstam och Mia Ehn vid Naturhistoriska riksmuseet och Thomas Zanoni vid Botaniska trädgården i New York.

Information om materialet

Material ur Swartzherbariet lånas inte ut, men materialet har dataregistrerats och presenteras i en sökbar databas. Information om typmaterial som finns i samlingen är även tillgängligt i den sökbara databasen över typsamlingen. På begäran kan en fotostatkopia eller en digitaliserad bild av ett herbarieark erhållas.