Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Introduktion till Science magazine

1. Om databasen


Science magazine grundades 1880 och är en av världens ledande vetenskapliga tidskrifter. Den publiceras av American Association for the advancement of science (AAAS). Naturhistoriska riksmuseet prenumererar på den fullt digitaliserade onlineversionen av tidskriften, som omfattar material från och med 1997, men inte på Science classic, som omfattar pdf-versioner av material från 1880 till och med 1996.

2. Sökning

Startsida
Uppe till höger på startsidan finns den enkla sökrutan. Du skriver in dina söktermer och kan använda de booleska termerna AND, OR och NOT, liksom parenteser och citationstecken. Du kan också välja vilken att söka i olika produkter från Science, och i Highwire. Science magazine är förvalt.
Avancerad sökning
Intill sökrutan finns länken till det avancerade sökformuläret. Överst kan du söka på volym och sidnummer, om du har uppgifterna, och på DOI (digital object identifier, en unik kod som tilldelas en artikel eller uppsats och som följer den oavsett var den publiceras på Internet). Nedanför finns sökfält där du kan söka i alla fält, i titel/abstract, i titel enbart, eller i författarfältet. För alla sökfält (utom författare) kan du välja att söka på något av orden, alla, eller exakt fras. Du kan också begränsa sökningen efter datum och utifrån vilken sektion av tidskriften du vill söka i, eller vilken sorts artiklar (scrolla till allra längst ned). Observera att sökningen även ger träffar från Science classic, som vi inte har tillgång till på Naturhistoriska riksmuseet. I sådana fall fungerar databasen som en bibliografisk databas.

Databasen söker automatiskt efter ord som liknar dem du söker på: en sökning på transcription ger även resultat som innehåller transcribed eller transcript (stemming). Du kan undvika detta genom att sätta sökordet inom citationstecken. Du kan också använda asterisk (*) som jokertecken. Det kan även användas till att ersätta vissa tecken som kan ställa till problem i en amerikansk text: om du inte hittar något på Lundström, försök med Lundstr*m.
Mer information om hur man sökerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

3. Browsning

Tidskrift
Om du vill browsa bland senaste eller tidigare nummer av Science, klickar du på fliken Magazine på startsidan. Du får då fram länkar till senaste numret, till arkivet och till kvartalsregistret över författare. Till vänster finns ett enkelt sökformulär där du kan söka på volym, nummer, eller vanligt sökord i valfritt fält (du väljer fält med rullgardinsmenyn).
Tidigare nummer
Om du klickar på Previous issues kommer du till arkivet och kan se på tidskriftsnummer före och efter 1997. Observera att vi bara har tillgång till innehållet från 1997 och framåt. Du kan klicka dig fram genom årtionden och årgångar till innehållsförteckning och index för varje enskilt nummer, och för material från 1997 och framåt, därifrån till texten.
Collections
Om du vill se på artiklar inom ett visst ämne, klickar du på fliken Collections. Här finns olika samlingar av speciella artiklar, däribland ämnesbaserade samlingar. Dessa är indelade i tre huvudgrupper. Klicka på pilen intill varje grupp för att komma till en lista över ämnessamlingar. Genom att klicka på en samling kommer du till en lista över alla artiklar i samlingen. Du kan sedan begränsa listan genom att välja en viss kategori (nyheter, forskning, recensioner etc.). Ämnessamlingarna täcker bara in material från 1997 och framåt.

4. Resultat

Resultat
När du fått fram en resultatlista, kan du välja om du vill läsa abstract, fulltext i html-format, fulltext i pdf-format etc. (alla texter har inte alla möjligheter). Du har samma möjligheter om du har browsat dig fram till texterna.

Uppe till höger finns en länk Modify Search. Den leder tillbaka till det avancerade sökformuläret så att du kan skriva in nya söktermer och förbättra din sökning.

Uppe till höger finns länken till de sidor där du kan registrera dig. Som registrerad användare har du möjlighet att bland annat spara sökningar och resultat, beställa alerts på sökningar etc.

Science magazinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster