Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Introduktion till Cambridge journals online

1. Om databasen


Cambridge journals online omfattar tidskrifter från Cambridge university press. Det är fritt fram att söka och bläddra bland tidskrifterna, men vilka artiklar som är tillgängliga i fulltext beror på vilka prenumerationer vi har. Om man blir en registrerad avändare ("registered user") kan man dessutom bland annat spara sökningar och resultat, få e-post om nya nummer av tidskrifter och köpa tillgång till enstaka artiklar med kreditkort. Om du vill veta mer om hur du kan använda Cambridge journals, kan du besöka deras hjälpsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Sökning

Startsida
Det finns tre sökalternativ: "quick search", "cite search" och "advanced search". Formulär för quick search och cite search finns överst till höger på startsidan. Quick search är den enkla sökrutan, medan cite search är en mer utförlig sökmetod där du kan söka efter en specifik artikel genom att välja tidskriftsnamn och skriva in de uppgifter du har: författarnamn, år etc.
Avancerad sökning
Under sökrutan för quick search finns en länk till det avancerade sökformuläret. Här finns flera sökfält, kan välja vilka fält du vill söka i, och kombinera söktermerna med booleska operatorer i rullgardinsmenyerna till höger om sökfälten. Du kan  också välja ämne eller tidskrift, begränsa sökningen till vissa år m.m. Du kan också bygga ut ("enhance") sökningen genom att begränsa den till vissa datum eller vissa texttyper i formuläret till höger.

Du kan alltid skriva in flera söktermer i sökfälten och kombinera dem med booleska operatorer Om du bara skriver in flera söktermer i samma sökfält är operatorn OR underförstådd: en sökning på dinosaurs eggs ger resultat som innehåller endera termen, medan en sökning på dinosaurs AND eggs ger resultat som innehåller bägge.  Om du behöver använda flera söktermer än det finns fält i det avancerade sökformuläret är detta en möjlighet. Observera att du måste skriva AND (och andra operatorer) med stora bokstäver. Det går också att använda operatorn AND NOT. Frassökning sker genom att omge orden med citationstecken (" ").

3. Browsning

Alfabetisk tidskriftslista
Ämneslista
I menyn till vänster på startsidan kan du välja att browsa dels i en alfabetisk lista över titlar, eller klicka dig fram genom en ämneslista.
 
I bägge fallen kommer du till en lista över titlar, där de tidskrifter som är tillgängliga online är utmärkta med symboler. Genom att klicka på tidskrifterna kommer du till en kort presentation av tidskriften, med länkar till tillgängliga numren och till eventuella arkiv ("back volumes").  Klicka på de enskilda numren för att komma till artiklarna, som också är försedda med symboler.

4. Resultat

Resultat
När resultaten presenteras efter en sökning, så har du överst en enkel sökruts där du kan göra en ny sökning. Under den har du en översikt över detaljerna i din sökning, och en länk Edit Search där du kan redigera sökningen för att få bättre resultat.

I träfflistan är de artiklar som går att läsa online utmärkta med speciella symboler, som finns förklarade till höger. De andra är bara tillgängliga som abstract.

Fulltext
IOm du väljer abstract eller fulltext i HTML-format, så kan du välja att klicka på länken Social Bookmarking för att få fram ett antal länkar där du kan spara och/eller dela med dig av artikeln.

Du kan bocka för enskilda poster med kryssboxarna. Om du är registrerad användare kan du sedan spara eller exportera de valda resultaten. Du kan också välja att få abstracts för dem samlade på en skärmbild, som du kan spara på din dator eller skriva ut. Du kan också göra en ny förenklad sökning enbart inom de valda resultaten (sökrutan överst).

5. Registered user


Om du blir en "registered user" kan du logga in med användarnamn och lösenord för att spara de poster du bockat för i träfflistan. Du loggar in med formuläret till vänster på startsidan.

Cambridge journals onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster