Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Pressinformation
Natur i Sverige

Till den här utställningen har vi handplockat konservatorer och konstnärer från hela Skandinavien. Resultatet av deras arbete är en häpnadsväckande och lärorik skildring av högsta internationella klass.

Museets besökare kan ströva i barrskog, lövskog, odlingslandskap, fjäll, myr, slättsjö och kust.

– Natur i Sverige knyter an till utställningstraditionen hos naturhistoriska museer, men innehåller en utvecklad och fördjupad presentationsform, säger Lars Bern, vetenskapligt ansvarig i utställningen. Vi vill inte bara beskriva arterna, utan förklara väsentliga sidor i djurens utseende och levnadssätt, fortsätter han. Utställningen innehåller bland annat interaktiva faktastationer som ett kompletterande sätt för besökaren att lära sig mer om samspelet mellan djur och natur, inflikar Charlotte Ek, pedagog i projektet.

I utställningen om Sveriges djur och natur får besökaren möta alla viktiga naturmiljöer som finns i vårt land. Var och en presenteras med sin speciella vegetation, som till exempel trädslag, och dessutom med ett antal djurarter som är vanliga i dessa miljöer.

Ekologiska förhållanden
Besökaren kan även studera viktiga ekologiska förhållanden i naturen. I montrarna visas intressanta situationer och beteenden. De beskriver bland annat varför vissa djur lever i flock, hur olika djur fortplantar sig, hur de anpassar sig för att klara vintern eller hur de gör för att undvika rovdjur.

En hel del insekter visas också. För att bättre kunna uppleva dem används delvis konstgjorda realistiska modeller i förstorad skala.

Stor möda har lagts ned på att arbeta fram montage av hög klass.

- Att montera djur som visar beteendet kräver stor teknisk och konstnärlig skicklighet hos de konservatorer som utför arbetet, berättar projektledaren Thomas Löfquist.

Även vetenskapligt arbetssätt presenteras.

- Det exempel som utställningen visar är ringmärknigen av fåglar. Dels därför att just ringmärkningen av Svenska fåglar administreras på Naturhistoriska riksmuseet och dels för att verksamheten är lätt att förstå för våra besökare, säger Lars Bern.

Med en yta om 1 500 kvm är Natur i Sverige museets största permanenta utställning.

Presskontakt

Pressbilder

Vid användning av bilderna ska Naturhistoriska riksmuseets och fotografens namn alltid anges. Klicka på bilden för en högre upplösning.

Barn i utställningen Natur i Sverige känner på skinn från olika djur. Foto: Martin Stenmark

Barn i utställningen Natur i Sverige känner på skinn från olika djur. Foto: Martin Stenmark

Barn i utställningen Natur i Sverige känner provar vad olika djur kan äta. Foto: Martin Stenmark

Barn i utställningen Natur i Sverige känner provar vad olika djur kan äta. Foto: Martin Stenmark

Älgar i montern i utställningen Natur i Sverige. Foto: Staffan Waerndt

Älgar i montern i utställningen Natur i Sverige. Foto: Staffan Waerndt