Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Sommarens öppettider:
Måndag–söndag 10–18
t.o.m. 21 augusti

  • Huvudmeny

Gråbo

Gråbo

Gråbo. Foto: Lars-Åke Janzon

Gråbo, Artemisia vulgaris

Gråbo är flerårig ört i familjen korgblommiga växter (Asteraceae), och den är nära släkt med malört (A. absinthium). Det är en 50-200 cm hög växt med smalflikiga blad som är gröna och vanligen kala på ovansidan och grå och ludna på undersidan. Blomkorgarna är bruna till gulaktiga och sitter i talrika klasar i grenspetsarna. Stjälkarna är rödbruna, fårade, kantiga och gleshåriga. Hela växten har en dov aromatisk doft.

Börjar blomma redan i juli, men den blommar hela augusti och även in i september. Pollen av gråbo är allergiframkallande hos många människor.

Gråbo är en vida spridd art i trädgårdar, vid vägkanter, skogskanter, banvallar, kulturmark, gruskanter och på annan röjd mark (åkermark) men den finns också i en särskild form på havsstränder

I Sverige är gråbo allmän upp till Västerbotten och saknas helt endast i fjällen.

Linné skriver bland annat så här i sin flora från 1755: " I Småland gråböna, i Dalarna buris, i Hälsingland binka, i Bohuslän böna, i Västergötland bunrot. Växer allmänt på odlade ställen, ruderatplatser, åkrar; svårt åkerogräs i Småland." "Kol under rötterna, bildat av själva roten, ansågs av de gamle som järtecken. Dekokt på örten dricker lantmännen mot varannandagsfrossan."

Författare Lars-Åke Janzon, fil.dr., Naturhistoriska riksmuseet

Litteraturtips:
von Linné,  C. 1755, Flora svecica - Svensk flora. /i svensk översättning 1986./ (Forum, Stockholm.)