Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Höstfärger

När hösten börjar göra sig påmind anpassar sig naturen för ett bistrare klimat. Trädens blad ändrar färg och faller tillslut av. De olika färgerna skapas av ämnen i bladen, vissa finns där hela tiden medan andra bildas när det blir kallt.

Varför bladen ändrar färg vet man inte riktigt i dag, en tanke är att det kan bero på att träden återanvänder näringsämnen.

Gula färger

Det är karotenoider som gör bladen gula, samma ämne som ger moroten dess färg. Färgämnet finns i bladet hela sommaren, men syns inte på grund av klorofyllet.

Röda färger

De röda färgerna kommer främst från antocyaniner, som nybildas i bladcellernas hålrum på hösten. I vakuolerna, som hålrummen kallas, bildar träden socker på dagarna. Under kalla nätter omvandlas sockret till antocyaniner. Den mängd antocyanin som bildas varierar mellan åren och det beror troligen främst på temperaturen.

Varför bildas färgerna?

I dag vet man inte varför dessa vackra och starka färger bildas. Det kan beror på flera samverkande orsaker som är viktiga för olika processer i träden. Som exempel kan nämnas återanvändning av näringsresurser som kväve och fosfor. Denna process skiljer sig mellan olika arter och geografiska områden. Ett annat förslag som finns är att färgen är ett resultat av ett samspel av utvecklingen mellan insekter och växter.

Träd som skiljer sig

Alens blad är gröna när de faller av på hösten, vilket gör att den skiljer sig från andra träd. Orsaken kan vara att Alens blad innehåller mycket kväve. Hos andra träd är kväve en bristvara, men Alen verkar vara oberoende av det.

Lövfällning

Hos träden åldras och dör bladen nästan samtidigt. Lövfällningen kan tolkas som en anpassning till vattenbrist och kyla som drabbar träden under vintern i vårt klimat. Den främsta orsaken till att växterna börjar förbereda sig för vintern verkar vara den kortare fotoperioden, dagar med allt mindre dagsljus,  men även temperaturen när den går ner. Abskissionsskiktet,  avskiljningsytan som bildas på bladskaftet där det fäster mot grenen,  gör det möjligt för träden att fälla sina löv. Cellerna i avskiljningsytan upplöses vilket leder till att skiktet försvagas  och träden fäller sina löv.

Gulfärgat Lundalmblad. Foto: Lars-Åke Janzon
Rött Oxellöv. Foto: Lars-Åke Janzon
Gula Björkblad. Foto: Lars-Åke Janzon

Se bilder:
Bildgalleri över olika löv i höstskrud

Litteraturtips:

Fries, N., 1973, Fysiologisk botanik. (Stockholm)
Sjörs, H., 1971, Ekologisk botanik. (Stockholm)
Weih, M., 2006, De vackra höstfärgerna avslöjar trädens effektiva retursystem. Svensk Bot. Tidskr. 100 (4): 283-289.