Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Mysterium varför mammuten dog ut

En ensam mammutbete på en oändlig stening terräng.

Den allra sista mammuten dog för cirka 4000 år sedan på Wrangels ö, där man fortfarande kan hitta rester från det håriga djuret. Men varför försvann arten från denna vindpinade ö i norra ishavet? Forskarna är inte överens. Foto: Love Dahlén

I takt med att klimatet blev varmare för cirka 15 000 år sedan minskade mammutens livsmiljöer drastiskt, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen fortsätter: En gång i tiden, under den senaste istiden, var den stora ullhåriga mammuten en vanlig syn på norra halvklotet, ända från dagens Spanien, över hela den euroasiska kontinenten, samt i Alaska och ytterligare en bit ned i Nordamerika.

Mammuten pressades allt längre norrut innan den försvann helt och hållet – och nu har forskare försökt rekonstruera vad som fick de allra sista djuren att gå under för cirka 4 000 år sedan, på Wrangels ö i norra ishavet.

– Jag var där för två år sedan. Det är en mycket speciell ö, väldigt karg och helt obebodd förutom en halvhemlig militärbas, säger Love Dalén, professor i evolutionär genetik vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, som arbetar med att analysera mammutdjurens arvsmassa.