Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
Vedharkrank. Foto: Monica Pettersson

Vedharkrank. Foto: Monica Pettersson

Förskoleklass gjorde sällsynt insektsfynd

Barn och lärare i en klass i Karlskoga skickade in en fråga till jourhavande biolog och museets experter. Svaret blev oväntat.

Så här skriver Sveriges Radio P4:

En förskoleklass i Karlskrona gjorde ett riktigt fynd när de var ute i skogen och jagade insekter för några dagar sedan. Den lilla vedharkranken har nämligen aldrig tidigare påträffas så långt norrut.

Yngve Brodin, mygg- och flugexpert vid Naturhistoriska riksmuseet, fick i uppgift att undersöka vad det var för insekt när förskolelärarna på Backsippans förskola i Kungsmarken trots sökningar på nätet inte kunde lista ut vad det var för något.

Vad är vedharkranken för insekt?

– Det är en harkrank, som en slags stor mygga. Fast mycket större och vackrare. Gulsvart i färgen och mycket dekorativ. En tjusig insekt!

Du kallade ju det här fyndet för "pangfynd", varför då?

– Den är sällsynt överallt i Europa och har bara hittats en gång tidigare i Sverige. Och så lever larven i död ved, som är en naturform som vi gärna vill värna om i Sverige.

Vad betyder det att den nu har kommit så pass långt norrut?

– Jag hade en teori för några år sedan om att den skulle kunna sprida sig norrut. Tyvärr tack vare klimatförändringar och att det blir varmare klimat i Sverige.

Är den farlig på något sätt?

– Helt ofarlig, den kan inte ens bitas. Möjligen kan det kittlas lite på armen om den sätter sig där.

Från SR P4 Extra

Direkt-länklänk till annan webbplats till Sveriges radio och inslaget.