Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
Fossila löv av växten Glossopteris som dominerade de stora skogarna på 
södra halvklotet under tidsperioden perm men försvann vid det stora 
massutdöendet. Foto Stephen McLoughlin, Naturhistoriska riksmuseet.

Fossila löv av växten Glossopteris som dominerade de stora skogarna på södra halvklotet under tidsperioden perm men försvann vid det stora massutdöendet. Foto Stephen McLoughlin, Naturhistoriska riksmuseet.

Det värsta massutdöendet kom snabbt

Flera medier tar upp nyheten om att det värsta massutdöendet i jordens historia skedde snabbare än man tidigare trott och att det började med att skogarna dog ut.

Vetenskapsradion citerar Vivi Vajda, professor i paleobiologi vid Naturhistoriska riksmuseet, som är en av författarna bakom forskningsrapporten:

– Det som är intressant med våra resultat är att vegetationen dog väldigt, väldigt abrupt och plötsligt. Det går från skogarna till ingenting, säger hon.

För drygt 250 miljoner år sedan skedde det värsta utdöendet av arter som har skett i jordens historia, över 95 procent av arterna i havet och 70 procent av alla djur på land dog ut ...

... I dag är vi inte i närheten av de höga koldioxidhalter som fanns i atmosfären för 250 miljoner år sedan. Men vi släpper ut växthusgaser i en snabbare takt än vulkanerna i sibirien gjorde.
Så att förstå massutrotningen för 250 miljoner år sedan kan enligt forskarna hjälpa oss att förstå hur växt och djurlivet kan reagera på klimatförändringar som orsakas av oss människor.

Hör nyheten hos Vetenskapsradion