Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Öppettider:
Tisdag–söndag 10–17


  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 5(12), december 2001

Lingonsvulst, praktkvast och lingonkvast.


Svampar i lingonkransen?

Månadens kryptogam

december 2001

Lingonsvulst
Passar svampar bland julpyntet? För många människor hör svampar snarare hösten till, då skogen nära nog översvämmas av svampar av alla de slag. Men många svampar finns runt omkring oss året om. Ofta syns inte svamparna i sig, men deras resultat är däremot väl synligt. Ett exempel på detta är svulstsvampar som gör så att röda blad bildas på t ex. lingon och blåbär. Så förutom de obligatoriska flugsvamparna till jul så kanske lingonkransen kan piggas upp med lite röda blad.

Svulstsvamparna, Exobasidium, parasiterar på levande blad. Namnet Exobasidium är sammansatt av det latinska ex: ur och basidium: basidie. Blad, årsskott eller hela plantor kan angripas. De blir då ofta missbildade eller förtjockade. Förtjockningen beror på att svampen stimulerar växten till ökad celldelning. Klorofyllet i bladen förstörs och de blir oftast rödfärgade och ibland bleka. Svampen bryter sedan fram på ytan så att det angripna partierna blir kritvita och mjöliga. Sporer bildas på bladens undersidor, och ibland över hela skott.

I Norden är det bara arter av familjen ljungväxter, Ericaceae, som angrips. Exempel på ljungväxter är lingon, blåbär och skvattram. Varje art har sina egna specifika parasiter. Det finns 23 arter av svulstsvampar i Norden.

Tre arter av svulstsvampar parasiterar på lingon. Lingonsvulst, Exobasidium vaccini, är den vanligaste. Framförallt är det lingonbladen som angrips av svampen. De angripna bladen blir röda, tjocka och buckliga. Ibland angrips och deformeras också blomskott och skottspetsar. Arten är allmän i hela Skandinavien och Finland. Praktkvast, Exobasidium splendidum, angriper lingonens årsskott och gör dem vackert röda. Den är tämligen allmän i fjällen och norra Sverige. Den tredje arten, lingonkvast, Exobasidium juelianum, angriper hela växten, vilket kallas systematisk infektion. De angripna bladen blir tunna, mjuka och starkt röda.

Text: Cecilia Hammarberg