Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Foto av två barn i en biosalong.

Åldersgräns och rekommenderad ålder

På Cosmonova finns två åldersnivåer: rekommenderad ålder och lägsta ålder 2 år. Här förklarar vi vad dessa är och varför de finns.

Rekommenderad ålder

Varje film på Cosmonova rekommenderar vi för en viss ålder och uppåt. Vissa filmer är anpassade för små barn, medan andra kan vara olämpliga för mindre barn.

Genom testvisningar och indikationer från filmernas produktionsbolag har vi oftast en klar bild över vilken ålder som krävs för att kunna tillgodogöra sig filmen, tycka den är intressant och fängslande. Det är dock inga absoluta gränser.

Alla barn är olika och föräldrar och barn avgör bäst själva om filmen lämpar sig. Tänk också på att inte störa andra besökare i salongen.

Lägsta ålder 2 år

Barn som går på Cosmonova ska ha fyllt 2 år. Åldersgränsen är skapad av utrymnings- och säkerhetsskäl samt av hänsyn till andra besökare.

Av erfarenhet vet vi att yngre barn ofta tycker att den speciella upplevelsen i Cosmonova är lite läskig. Mörkret inför filmstart, det omslutande ljudet, salongen branta lutning och kupolens storlek kan kännas skrämmande. Små barn kan ha svårt att sitta stilla under en hel film, och stör då de andra besökarnas upplevelse.

Personer som lätt får svindel kan känna av det i salongen och de branta trapporna.

Barn utan medföljande vuxen

Barn som går på Cosmonova utan medföljande vuxen (över 18 år) ska ha fyllt 10 år. Åldersgränsen finns på grund av utrymnings- och säkerhetsskäl.

Spädbarn och barnvagnar

Spädbarn ska inte vistas i salongen. Du kan inte ta med barnvagn in i Cosmonova.

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Caroline Borgudd