Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 3(10), oktober 1999

Hinnbräken,

Hymenophyllum wilsonii

Månadens kryptogam

oktober 1999

Sporgömme
Hinnbräken, Hymenophyllum wilsonii Hook., är en av tre europeiska arter ormbunkar i familjen hinnbräkenväxter, Hymenonphyllaceae. De övriga är Hymenophyllum tunbrigense (L.) Sm. och Trichomanes speciosum Willd. Familjen omfattar cirka 600 arter varav de flesta är tropiska. De är anpassade till miljöer med hög luftfuktighet. En av de mest utmärkande egenskaperna är de hinnlika bladen som oftast består av endast ett cellskikt. De saknar skydd mot avdunstning men kan liksom bland annat mossorna överleva uttorkning. Hinnbräkenväxterna är för det mesta småväxta, de minsta bara några millimeter långa, men de kan vara större. Vissa epifytiska arter har över en meter långa blad.

Hinnbräken är 3-10 centimeter hög, med en trådfin, månggrening och krypande jordstam. Bladskivan är smalt avlång och parflikig. Den är vintergrön, med en genomskinlig olivgrön färg. Sporgömmena, som sitter i kanten av bladflikarna, omges av två små bladflikar. I torrt väder öppnar sig bladflikarna och möjliggör för vinden att sprida sporerna.

Hinnbräken finns i Island, Färöarna, Norge, Irland, Storbritannien, nordvästra Frankrike, Madeira, Kanarieöarna och Azorerna. Den förekommer i områden med hög luftfuktighet, milda vintrar och skydd från vind. Den växer på sura och fuktiga bergväggar, ofta i skrevor, skyddade från sol och vind och ofta tillsammans med mossor. Är luftfuktigheten mycket hög kan man även finna den i mer öppna miljöer om de är skyddade från vinden.

Släktnamnet Hymenophyllum kommer från de grekiska orden hymen (hinna) och phyllon (blad). Arten är uppkallad efter den brittiske bryologen W. Wilson.

Text: Göran Odelvik