Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Varför bajsar haren kulor?

harspillning

Foto: Ulf Carlberg och Wikimedia

Fråga:

Hej,

En fråga om djurspillning: Varför är harens spillning kulformad och inte hundens? Är det för att haren äter växter, hur är det då med veganer?

tre harar i språng över en äng. Foto: wikimedia

Svar:

Hej Britta!

Det är inte helt enkelt, så jag har frågat runt lite. Kulorna bildas i djurets tjocktarm. I veck eller fickor på tarmen (haustra) sugs vätskan ur och spillningen formas. Sedan samlas kulorna i ändtarmen.

De sprits-formas alltså inte i rumphålet, utan kan bajsas ut många kulor på en gång. Även en del andra växtätare som ekorre, älg och rådjur har mer eller mindre kulformad spillning. Men även kosten påverkar, på sommaren har älgen en spillning som påminner lite mer om kobajs. Och kor i sin tur har aldrig kulformig spillning.

Kanske för att de under evolutionär tid haft gott om tillgång till vatten och inte varit tvungna att suga tillbaks allt vatten de kan. Får har ofta kulformig spillning, men blötare, näringsrikare mat ger lösare spillning.

Människor och rovdjur som rävar och björnar, har en annan typ av tarm. Här blir spillningen mer korvformad, även om kosten också påverkar form och konsistens.

Mvh / Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet