Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Räv i stan?

Stadsmiljöfoto med en räv som står i kvällen på en mur. 

Foto: Stefan Strömberg (klicka för att förstora)

Fråga:

Hej,

Passerade Norra Bantorget i Stockholm vid midnatt i går och några meter framför mig kommer en räv springande söderifrån (typ från t-centralen) på väg norrut över Norra Bantorget. Sen Västmanagatan upp eller liknande.

Kan inte vara vanligt eller, på jakt efter mat eller partner? På väg till Haga parken eller? Han ni fått reda på fler observationer eller? Eller kan den rentav hålla till i stan åtminstone tillfälligt?

mvh Stefan

Svar:

Hej Stefan!

Det ses faktiskt räv ganska ofta inne i innerstan, fast mest på natten eller tidigt på morgonen. Rävar äter lite allt möjligt och brukar kunna hitta matrester från oss människor.

Dessutom kan de säkert få tag på möss, råttor och kaniner. Jag vet inte, men det skulle inte förvåna mig om det finns rävlyor i Tantolunden, på västra Kungsholmen, i Liljansskogen och på Djurgården.

Läs gärna mer på artportalen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Häromåret pratade jag om djur i stan i radio, länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstermen då lyckades vi inte se någon räv.

Ett kul boktips länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterpå detta tema är Stefan Castas bok Stan är full av djur.

Riktigt snygg och häftig bild du fick!

Mvh / Didrik Vanhoenacker, Jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet