Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
En tecknad skrattande haj tillsammans med Tintin. Foto: 

Foto: publicdomainpictures/wikicommons

Kan Tintin försvara sig mot haj med alkohol?

Fråga:

Hej!

Kanske en för udda fråga för er men ställer den ändå... I ett avsnitt av (serien) Tintin blir Tintin attackerad av en haj under en dykning.

Han försvarar sig med en gammal flaska med rom som hajen sväljer. Den blir omedelbart svårt påverkad och förlorar omgående medvetandet.

Är detta en rimlig beskrivning? Och skulle hajen få några följdeffekter? Hittar inget bra på nätet själv.

/ Love

Svar:

Hej Love!

Jag har letat, men inte hittat några forskningsstudier på alkoholens effekter på just hajar. Däremot finns det en hel del studier på sebrafiskar. Och där har alkohol tydliga effekter på en rad olika beteende.

Några exempel är hur bra de simmar, hur mycket de reagerar på fiender, hur bra de är på att simma i stim och på hur aggressiva de är. I flera fall gör lite alkohol att de beter sig på ett sätt, medan mycket alkohol får omvänd effekt.

Jag bifogar två forskningsstudier om detta om du får svåra påsk-cravings på att lära dig mer om detta! Jag bifogar också en artikel som börjar på Irish coffee. Där har de visat att fiskar som simmat länge i alkoholpåverkat vatten får "abstinens" om man tar bort alkoholen och får svårare med en del beteenden.

Alcohol-induced behavior change in zebrafish modelslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Drinks like a fish: zebra fish (Danio rerio) as a behavior genetic model to study alcohol effectslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Irish coffee: Effects of alcohol and caffeine on object discrimination in zebrafishlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mvh / Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet

Återkoppling

Hej!

Tusen tack - vilken suverän service detta är.

Det verkar alltså som att Hergé hade fel. :-) Trevlig påsk!

/Love

Svar:

Hej igen!

Nej, det skulle jag inte säga. Det är nog ganska rimligt att anta att alla ryggradsdjur (även hajar, som hör till broskfiskarna) skulle reagera ungefär likadant på alkoholpåverkan om både däggdjur och sebrafiskar gör det. Även om sebrafiskarna hör till benfiskarna och därmed faktiskt är närmare släkt med lungfiskar, groddjur och däggdjur än med broskfiskar. Det är nog bara ingen som gjort försök på hajar. Sebrafiskarna är något av fiskarnas bananflugor och har används i en mängd olika forskningsstudier. De är enkla och billiga både att föda upp och studera. Hade Hergé velat var mer säker på sin sak borde han kanske låtit Tintin bli attackerad av salongsberusade ilskna sebrafiskar. Eller i alla fall av någon annan benfisk (just sebrafisk-attacker skapar ju andra trovärdighetsfrågor... de lever till exempel i sötvatten och är kanske inte jätteläskiga). Men jag tycker nog att Hergé gjort en rimlig bedömning i att en haj på något sätt skulle bli påverkad om den fick i sig alkohol.

Glad påsk!

Mvh / Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet