Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Se filmen om vilka insekter museet hittade.

Finns det 20 000 insekter i julgranen?

Fråga:

Hej!

Stämmer det att det finns 20 000 insekter i julgranen?

Mvh / Caroline F

Svar:

Hej Caroline!

Det här är en nyhet som blev viral nästan 25 år innan det fanns sociala medier, ja till och med innan det fanns internet! Varje år snurrar den i svenska nyhetsmedier. Ibland hänvisas till amerikanska källor. Men letar man upp de amerikanska källorna citerar de norska undersökningar.

När jag frågade norska forskare visade det sig att entomologen Arne Fjellberg i Tromsø faktiskt har gjort en liten undersökning 1984! Arne räknade extremt noggrant alla kryp han hittade på och i en grankvist med hjälp av en stereolupp. På denna enda kvist hittade han 110 gallmyggelarver, 63 kvalster, tre bladloppor och två små parasitsteklar.

Små djur
Han uppskattade att det på en rejäl julgran med 100 grenar då skulle kunna bli 20 000 småkryp. Men kvalstren är mindre än en kvarts mm. Gallmyggelarverna är lite större, men syns inte eftersom de sitter under knoppfjäll eller inne i kvisten. Inga av dem kan lämna granen utan att torka ihjäl och dö på en gång inomhus. Som vanlig människa har man inte en chans att hitta så många kryp.

Men om man tar in en gran kan man faktiskt hitta lite spännande kryp om man letar noga. Ju snabbare man tar in granen från skogen, desto större chans har man. I en köpt gran som skumpat på lastbil och stått uppställd på en parkeringsplats får man räkna med färre djur.

Hoppstjärtar
När vi tagit in och undersökt granar på museet har vi hittat flest hoppstjärtar. Men de är också pyttesmå och torkkänsliga och måste skakas eller bankas av granen om man ska se dem. Vi har också hittat lite små spindlar och några pyttesmå kvalster. Med lite tur kan man se enstaka stritar, bladloppor, skinnbaggar och små steklar. Inga är på något sätt farliga. Hittar du tio sammanlagt får du vara nöjd! Över tjugo är du ett proffs! Lycka till!

Mvh / Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet

En hoppstjärt från museets julgran i förstoring.

En hoppstjärt från museets julgran i förstoring.

Julgran med lysande belysning.