Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Kroknäbbarnas tid

Så sent som i början av 1900-talet var rovfåglar förföljda, sågs som skadedjur och konkurrenter. Men nu är det kroknäbbarnas tid.

Visades till och med 11 januari 2015

Tornfalkar. Foto: Patrik Olofsson ©

Tornfalkar. Foto: Patrik Olofsson ©

Naturfotografen Patrik Olofsson har följt de 17 olika rovfågelarter som regelbundet häckar i Sverige. I utställningen visas ett femtiotal av hans bilder.

Öknamn

Kroknäbbar är öknamnet som rovfåglarna fick på den tiden då människor förföljde dem aktivt. Det betalades ut skottpengar och målet var utrotning.

Förföljelsen upphörde i början av förra seklet men strax dök ett nytt hot upp - insektsgifter som användes inom jordbruket slog hårt mot bland annat rovfåglar.

Fantastisk återhämtning

Idag har de flesta av de svenska rovfågelarterna kommit tillbaka på ett sätt som ingen trodde var möjligt för bara 25 år sedan. Havsörn, pilgrimsfalk och kungsörn har ökat i antal och spridit sig i landet.

Det har krävt ett omfattande och målmedvetet arbete för att nå denna framgång. Och det finns fortfarande hot, som tjuvjakt och miljögifter.

Fiskgjuse. Foto: Patrik Olofsson ©

Fiskgjuse. Foto: Patrik Olofsson ©

Duvhök. Foto: Patrik Olofsson ©

Duvhök. Foto: Patrik Olofsson ©

Produktion

Utställningen har producerats av Regionmuseet Kristianstadlänk till annan webbplats i samarbete med fotograf Patrik Olofsson. Den tar sin utgångspunkt i Patrik Olofssons bok Kroknäbbarnas tid – möten med svenska rovfåglar, och utgör finalen i ett mångårigt projekt.