Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Den mänskliga resan

Följ med på en resa i tid och rum i den mänskliga utvecklingen under de senaste sju miljoner åren. Se hur andra djur, som elefanter och hästar, har utvecklats de 66 miljoner år som gått efter att dinosaurierna dog ut.

Den mänskliga resan är uppdaterad!

Är du nyfiken på din och vår historia? Den mänskliga resan är uppdaterad. Nya människoarter har upptäckts – spana in vårt (och ditt!) nya släktträd i utställningen. Vi säger hej till flera nykomlingar, som denisovamänniskan och Homo naledi.

Se några filmer om de nya forskningsrönen och hur de påverkat utställningen.

Hur såg egentligen tidiga/de första européerna ut? Vid Cromagnonmannen presenteras nya rön baserade på DNA-analyser.

DNA-test kan också berättar om hur våra förmödrar och förfäder spridit sig över jorden och var genetiska släktingar finns idag. I utställningen presenteras 7 personers genetiska tidsresor som alla är olika.

Du får också lära dig mer om vår forskning och upptäcka genom nya interaktiva stationer. Gissa vilken människoart som bott på vilken plats eller sortera olika djurarter i tidsordning.

Pojke härmar en pilkastande neandertalare i utställningen Den mänskliga resan.

På resan möter du de tidiga människoarterna. Du får se vilken roll klimatet och miljön har haft i vår historia.

Gå på upptäcktsfärd genom livet bland apor, sabeltigrar, mammutar och andra häpnadsväckande djur. Följ med de första äventyrarna på deras väg ut ur Afrika.

Fundera på vad som gör oss till människor. Reflektera över var vi kommer ifrån. Och vart vi ska.

Pojkar och skallar. Foto: Mikael Axelsson.

Förundras över och begrunda vårt ursprung.

Rekonstruktion av Floresmänniskan av Elisabeth Daynès. Foto: Staffan Waerndt.

Utställningens uppbyggnad

I utställningen finns ett huvudspår som beskriver historien om människans utveckling från de första upprättgående varelserna i Afrika till den moderna människan.

På varsin sida om huvudspåret finns två sidospår. Där beskrivs däggdjurens utveckling i det ena och klimat- och miljöförändringarna genom årmiljonerna i det andra.

Hämta och skriv ut karta över utställningenPDF.

Detta får du se

Se ett svep över utställningen!

Tillgänglighet

Utställningen är tillgänglighetsanpassad med speciell hänsyn till synskadade. Här finns flera föremål som man får ta på, till exempel skelett och skallar. Det finns också en audioguide för utställningen.

För skolor och dig som vill veta mer

Det finns ett omfattande studiematerial till utställningen. Du har också möjlighet att boka in lektioner här med någon av våra duktiga pedagoger.

Visas tills vidare

Utställningen pågår tills vidare och är producerad av Naturhistoriska riksmuseet.

Människor i utställningen

I utställningen möter du en av världens mest omfattande samlingar av rekonstruktioner av olika människoarter från de senaste sju miljoner åren. Modellerna är gjorda av Elisabeth Daynès, en av de främsta på området.