Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Visste du att...

… forskarna är oense om vilken dinosaurie som var allra störst? Några tror på Seismosaurus som vi tror kunde bli 40 meter lång. Andra stora dinosaurier under jura var de långhalsade, växtätande sauropoderna, de största varelser som har existerat på land. Brachiosaurus är en av de allra största, 25 meter lång och väger upp till 75 ton. Bara halsen var 12 meter lång!

Seismosaurius. Foto: Wikicommons

Seismosaurus.

Anomalocaris.

Anomalocaris.

… fossilen Anomalocaris först var en missförstådd jätte bland de kambriska djuren? För hundra år sedan trodde forskarna att fossilen var från tre helt olika djur. Nästan 100 år senare kom de på att alla delarna kom från ett och samma djur.

Fossila gastroliter. Foto: Wolfgang-Sauber

Fossila magstenar. Foto: Wolfgang-Sauber

… att de stora växtätande dinosaurierna hade stenar i magen? De kunde inte tugga sin mat eftersom de hade för små käkar och tänder. Djuren svalde maten otuggad, trots att magen behövde finfördelad föda. Därför svalde också stora stenar som hjälpte till att mala ner födan. Sådana magstenar, så kallade gastroliter, har man till exempel hittat hos skelett av Plateosaurus. Samma sten-teknik använder dagens höns och andra fåglar som äter frön.

… att de största djuren i de ordoviciska haven var de skalförsedda bläckfiskarna? Man hittar dem ofta som fossil och de kallas ortoceratiter. Det fanns både små arter på ett par centimeter till 8 meter långa. Vi tror att de var rovdjur, som dagens stora hajar.

Ortoceratit, bläckfisk med skal från ordovicium.

Ortoceratit, bläckfisk med skal från ordovicium.

Kalksten med skal från ortoceratiter.

Kalksten med skal från Ordovicium.

… att det finns fossil i golvet här på museet? Titta i golvet i entréhallen och i trappor. De är gjorda av kalksten från tidsperioden. Kalkstenen är från Öland och bildades på en havsbotten för kanske 450 miljoner år sedan.

Modell av Dickinsonia-costata.

Modell av Dickonsonia-costata.

… några av de första djur som kunde förflytta sig, Dickinsonia, hade en storlek som varierade mellan fyra millimeter till cirka 1,5 meter?

… att den allra största rovdinosaurien som hittats är Spinosaurus från Nordafrika? Den blev upp till 17 meter lång. Det tre meter långa, krokodillika huvudet, är större än någon annan dinosauries huvud. Den levde i vatten och åt fisk. Under Krita utvecklas de allra största rovdjur som någonsin funnits på jorden.Tyrannosaurus rex, kommer med sina 12 meter på fjärde plats i storleksligan.

Den största av kritas köttätande dinosaurier, jämfört med människa. Från vänster/längst bak: Spinosaurus, Giganotosaurus, Carchadontosaurus, T-rex och längst fram Mapusaurus.Illustration: Annica Roos,

Den största av kritas köttätande dinosaurier, jämfört med människa. Från vänster/längst bak: Spinosaurus, Giganotosaurus, Carchadontosaurus, T-rex och längst fram Mapusaurus.Illustration: Annica Roos,

… det äldsta fossilet av ett djur kan vara en kammanet från Kina som är ca 550-580 miljoner år gammal?

Fossil av kammanet upphittad i Kina. Foto: Tang et al, Chinese Academy of Geological Sciences Beiing

Fossil av kammanet upphittad i Kina. Foto: Tang et al, Chinese Academy of Geological Sciences Beijing

… att de första fiskarna kallas rundmunnar eftersom de saknade käkar och inte kunde tugga födan? Perioderna ordovicium och silur var deras storhetstid på jorden, men deras släktingar finns kvar än idag. Det är pirålar och nejonögon som också saknar käkar.

Foto av Nejonöga. Foto: M. Buschmann, Arnstin R

Nejonöga. Foto: M. Buschmann, Arnstin R

… att elefanter, noshörningar, giraffer och flodhästar är dagens motsvarigheter till juratidens jättelika dinosaurier? Nutidens däggdjur har också delvis samma levnadssätt som dinosaurierna hade. Ändå kunde dinosaurierna vara så mycket som 20 gånger större.

Jämförelser mellan de största dinosaurierna och de största landdjur som finns på jorden i dag. Illustration: Annica Roos, Naturhistoriska riksmuseet

Jämförelser mellan de största dinosaurierna och de största landdjur som finns på jorden i dag. Illustration: Annica Roos

… utställningen Fossil och evolution berättar om 10 geologiska tidsperioder som sträcker sig över 560 miljoner år?

Fossil av ginkoblad i en sten. Foto: Yvonne Arremo

Här hittar du fakta om fossil och exempel från olika tidsperioder under livets historia. Du får reda på hur fossil bildas och hur man kan veta fossilets ålder.