Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Svara på Dino-Doris kluriga frågor!

Fiskspaning. Påsklovstävling. Illustration: Lotta Grönkvist Albinsson

Här kan du testa vad du vet om mina kompisar. Vissa frågor är svåra - men då är det bara att gissa!

Fyll i svaren på frågorna. Klicka sen på knappen längst ner för att se de rätta svaren.

Fråga 1
Dinosaurien Velociraptor. Jo, visst tycker de flesta som går förbi mig och mina vänner i utställningen att jag ser lite otäck ut. Det kan bero på att jag har två stora klor på mina bakfötter eller att jag är nästan 2 meter lång. Fast nu när jag tänker efter så är det kanske för att jag har fjädrar på kroppen och två fina vingar. Men det gör väl att jag ser mindre otäck ut, eller? När jag inte hänger med mina velociraptorkompisar är jag en duktig jägare. Men vad gillar jag att äta?
Dinosaurien Velociraptor
Fråga 1Fråga 2
Grodan Gerrothorax. Jag vet – jag ser lite speciell ut, men visst ser man att jag är en groda? Tydligen kan grodor idag leva sitt liv på land, men jag föredrar att stanna i vattnet. Annars har jag ju ingen nytta av mina gälar som sticker ut från kroppen. Med hjälp av mina stora ögon kan jag se mina byten när jag gömmer mig i grumliga vatten. Apropå att fånga byten. Vill du veta en kul sak som inte syns på mig? Jag öppnar inte munnen som alla andra när jag ska fånga mina byten. Istället för att få in maten i magen som de flesta andra ryggradsdjur gör jag på ett annat sätt. Hur då?
Grodan Gerrothorax
Fråga 2Fråga 3
JA, jag är en stegosaurid, men NEJ jag heter inte Stegosaurus. Jag är från Kina och är bara 5 meter lång och lite mindre än min släkting Stegosaurus. Tycker du att mina plattor och taggar som jag har på ryggen är snygga? Alla frågar vad jag ska med dem till, men man kan väl få ha vad man vill på sin rygg och svans. Fast de är rätt bra att ha när någon vill äta upp en växtätare som jag. Och så är de förstås lite snygga också ...Vad heter jag?
Chungkingosaurus
Fråga 3Fråga 4
Ammoniten. ALLA vet hur en dinosaurie ser ut, men så fort de får syn på mig så börjar de undra vad jag är för något. Hur svårt kan det vara? Jag har 10 armar, då är man en? Sedan är jag lite speciell för mitt skal är vridet, det gör att det är mycket lättare att simma än om man har ett jättelångt rakt skal. Jag är en...
Ammoniten.
Fråga 4Fråga 5
Utställningen om dinosaurier och andra djur heter "Fossil och evolution". Där visas bland annat vad som hände under perioden devon. Då utvecklades nästan alla fiskar som är förfäder till dagens fiskarter. Där finns bland annat Cladoselache – det snabbsimmande rovdjuret. Tänderna kunde gripa tag i födan men inte dela den i bitar, därför svalde den bytet helt. Se på munnen, vilken är skillnaden mellan denna förhistoriska hajs mun och vår tids hajar?
Cladoselache
Fråga 5Fråga 6
Dimetrodon. Nej, jag är inte en dinosaurie! Alla som går förbi mig verkar tro det, men det är FEL. Så nu säger jag det en gång för alla – jag är ett DÄGGDJURSLIKNANDE KRÄLDJUR! Kolla in mina tänder, de har olika storlekar och det är typiskt för däggdjur som lever idag. Ni människor undrar hela tiden varför jag har ett segel på ryggen. Det tänker jag inte berätta, för jag tycker det är roligt att höra alla era funderingar om vad seglet används till. Vad användes seglet till?
Kräldjuret Dimetrodon
Fråga 6Fråga 7
År 1990 gjorde forskare i USA ett spännande fynd. De hittade ett nästan fullständigt skelett av en T.rex, som kallas Sue efter upphittaren. Men inte bara det, skelettdelarna visade att det var den största T.rex man någonsin hittat. Hon vägde i levande livet omkring 6 500 kilo, var nästan 13 meter lång och 4 meter hög över höften. Man har räknat ut att Sue var 28 år gammal då hon dog. Hon är den äldsta T.rex man känner till och mycket äldre än så kunde de kanske inte heller bli. Genom att studera fossilet såg man att Sue hade god hörsel, såg bra och kände lukter. Men hur fort tror du att en T.rex kunde springa?
Fråga 7