Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Tumlare - forskning och rapportering

För att kunna studera tumlare är vi beroende av rapporter från dig om levande eller döda tumlare, samt om bifångade tumlare som fastnat i fiskeredskap.

Populationen av tumlare i Östersjön är starkt hotad. Detta gör att varje tumlarrapport från detta område har betydelse. På västkusten är tumlaren betydligt vanligare, men vi tar gärna emot rapporter även härifrån.

Fynd av död tumlare eller bifångst

Om du hittar en död tumlare, kontakta gärna oss så snart som möjligt. Vi tar tacksamt emot bilder på tumlaren via e-post för att kunna bedöma om vi ska ta in tumlaren för obduktion och provtagning.

Mer information vid fynd av död tumlare eller bifångst, samt kontaktuppgifter hittar du under Död tumlare - fynd eller bifångst.

Om du ser en levande tumlare

Ser du en levande tumlare så vill vi gärna att du rapporterar det till oss via vårt rapporteringsformulär som du når via länken Rapporteringsformulär för tumlarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Rapporterna ger oss viktig information om tumlarens utbredning och beteende i våra vatten.

Om det uppstår några problem vid rapporteringen av tumlarobservationer via formuläret, kan du mejla din observation till Annika Strömberg. Uppgifter vi behöver är namn, kontaktuppgifter, observationsdatum, plats för observationen (gärna koordinater), antal tumlare samt fotografi om det finns (max 5 MB).

Observation eller fynd av annan val än tumlare

Har du sett eller hittat en död val som inte är en tumlare, kan du rapportera detta på sidan Valar.selänk till annan webbplats

Bilder och filmer

Har du möjlighet att fotografera eller filma djuren så går det bra att bifoga bilden i e-formuläret (max 5 MB), eller skicka den till Annika Strömberg. Bilder underlättar för oss att bedöma om det är tumlare eller någon annan val du sett.

I vårt bildarkiv hittar du bilder som har skickats in till museet av rapportörer runt om i landet.

I filmarkivet har vi samlat de tumlarfilmer som vi har fått in till museet.

Karta över tumlarobservationer

Observationer som vi får in genom allmänhetens medverkan sammanställs i kartor som du kan se under följande länk: Observationer av tumlarelänk till annan webbplats

Fakta

Tumlaren (Phocoena phocoena) tillhör ordningen valar och är en av de minsta tandvalen i världen. Dessutom är tumlaren den vanligast förekommande valen i svenska vatten. På våra faktasidor kan du läsa mer om tumlare och andra valar.

Andra webbplatser om tumlare

Havs och vattenmyndighetenlänk till annan webbplats - tumlare
SAMBAHlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster EU - bevarandeprojekt för tumlare
WWFs tumlarsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster