Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Storskrake

Återkommer i första halvan av april
Storskrake

Storskrake ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Tyvärr saknas storskrakens ljud.

Storskrake,

Mergus merganser


En dykand där hanen känns igen på att kroppen till stor del är ljus, med rosa anstrykning under vintern, huvudet är grönsvart, ryggen är svart och näbben röd. Honan är grå med ett rödbrunt huvud med tofs i nacken Gränsen mellan det rödbruna huvudet och den grå kroppen är skarp. Storskrakar häckar i nästan hela landet och saknas i norra delen av fjällkedjan. Populationen uppskattas till 14 000 par.

En del storskrakar övervintrar i öppet vatten i södra delen av landet. De som flyttar gör det från slutet av september till november, och de flyger till mellersta och västra Europa. De återkommer i april och maj.

Högsta kända ålder är 14 år och 10 månader.

Författare Lars-Åke Janzon, fil.dr., Naturhistoriska riksmuseet
Litteraturtips:
Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.