Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Grönbena

Återkommer i andra halvan av april
Grönbena

Grönbena ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Grönbena,

Tringa glareola


Grönbena är en vadare med långa, gröna ben och ganska lång rak näbb. Rygg och översida är mörkbruna med täta vita och gråbruna fläckar, och undersidan är ljus. Den har ett tydligt ögonbrynsstreck. Stjärten är vit med smala, mörka tvärband. I flykten har den ljusa vingundersidor, och benen sticker tydligt ut bakom stjärten. Grönbena häckar ganska allmänt på myrmarker i norra Sverige. Den är märkbart fåtaligare i södra delen av landet. Antalet häckande par uppskattas till 60 000.

Grönbena flyttar söderut från slutet av juni till in i augusti/september. Övervintringen sker främst i tropiska Västafrika. De tidigaste återkommer i april, men flertalet kommer i maj. Under flyttningen ses den ofta i näringsrika kärr och slättsjöar.

Högsta kända ålder är 11 år och 7 månader.

Författare Lars-Åke Janzon, fil.dr., Naturhistoriska riksmuseet
Litteraturtips:
Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.