Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

spelet om östersjön

Naturskyddet i Östersjön ska utökas. Två skyddade områden söder om Gotland ska slås ihop och dessutom bli större. Men hur ska gränsen dras? Ett stort möte mellan olika experter kommer att äga rum snart och det är eleverna som ska spela om Östersjön!


Ämnen:
NO, biologi, biologisk mångfald
Typ av material: Rollspel, flippat klassrum

Dokument för nedladdning

Lärarröster om materialet.


"Den fungerade bra för naturprogramselever i kursen biologi 1.
"

"Jag använde den i våras på distans, fungerade bra."

"Materialet är jättefint :D"

"Gediget och välplanerat material med tydlig verklighetsanknytning."

Var med och testa material under utveckling och få tips om lektionsmaterial och fortbildning - välkommen till gruppen Naturhistoriska riksmuseet för pedagogerlänk till annan webbplats på facebook!

VIKTIG INFORMATION

Webbläsaren Safari har problem med att visa delar av innehållet i Spelet om Östersjön. Vi beklagar detta, och arbetar för att åtgärda det så snart som möjligt.

Öppna Spelet om Östersjön i någon av webbläsarna Chrome eller Firefox om det är möjligt, använd annars den tillfälliga länken för Safari som du hämtar här.


Direktlänk för Chrome och Firefox: www.nrm.se/spelet-om-ostersjon

Tips från en lärare som använt materialet på distans:

"Jag delade in dem i grupper och sedan fick de starta chattgrupper och ringa upp varandra i dem. Sen gjorde jag tvärgrupper som jobbade likadant. Det är svårare som lärare att vara med och lyssna iom att man bara kan vara i en grupp i taget men det fungerade helt OK. Just vi jobbar i Teams men det bör fungera på andra plattformar också."

Spelet om Östersjön är ett rollspel som har inspirerats av ett regeringsbeslut från 2016 om ett utökat naturskydd i Östersjön söder om Gotland. Utgångspunkten är att naturskyddet i området ska utökas och det är eleverna som ska föreslå för regeringen hur den nya gränsen ska dras. För att kunna göra det behöver eleverna först bli experter inom ett område (tumlare, alfågel eller vindkraft) och därefter prata ihop sig med likasinnade. Slutligen träffas de olika expertgrupperna, alla med olika perspektiv, för att komma överens om ett förslag.

Spelet om Östersjön innehåller såväl faktadelar som diskussionsinslag. Faktadelarna är helt webbaserade, medan diskussionerna görs i klassrummet. Beräknad tidsåtgång är två lektioner om alla delar görs i skolan, en lektion om webbdelarna görs på annan plats som förberedelse.

Spelet om Östersjön har tagits fram av Naturhistoriska riksmuseet med stöd från Formas. Fakta om tumlare har granskats av tumlarforskare Julia Carlström vid Naturhistoriska riksmuseet som också förekommer i det filmade materialet. Fakta om alfågel har tillhandahållits av alfågelexpert Kjell Larsson vid Linnéuiniversitetet. Fakta om vindkraft har hämtats från Energimyndighetens webbplats. Alfågel- och vindkraftsexperterna i materialet är skådespelare.


Vill du och din klass vara med och testa liknande material under utveckling?
Välkommen till vår facebookgrupp, där vi tipsar om material, fortbildningar och efterlyser testklasser!
Naturhistoriska riksmuseet för pedagoger (facebook) >>länk till annan webbplats

ANDRA HAR ÄVEN TITTAT PÅ DET HÄR