Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Hege Vårdal

Intendent

Zoologi

Från insamlingsresor till museisamlingar

Hege arbetar som intendent i insektssamlingen på enheten för zoologi där hon framför allt tar hand om museets samling av parasitsteklar, växtsteklar och gaddsteklar. Hon deltar i forskningsprojekt om steklarnas mångfald och släktskapsförhållanden och i undervisning om insekternas systematik.

Som student fick Hege åka till regnskogen i Ghana for att samla in fjädermyggor och det var en oförglömlig första fältresa som gav mersmak. Fascinationen för det myllrande livet i en tropisk regnskog var överväldigande och ledde vidare till jämförande morfologiska studier och utredningar av släktskap mellan arter.

Arbetet som intendent är mycket varierande och man lär sig hela tiden nya saker. Hege delar sin tid mellan att vårda, organisera, fotografera, låna ut, och registrera insektssamlingar på Naturhistoriska riksmuseet samt att åka ut i naturen för att fånga nytt material till forskningssamlingarna.

Inblick i steklarnas dolda liv

Heges forskning handlar oftast om en särskilt fascinerande grupp av insekter - steklar i insektordningen Hymenoptera. Museets samlingar är den viktigaste källan till material i Heges forskning om parasitsteklar och växtsteklar. Målet är att lära mer om steklarnas mångfald, förstå de intrikata förhållandena mellan arterna, deras värdar och deras levnadsförhållanden.

Tidigare höll Hege mycket på med dissektioner av mycket små steklar, och ett starkt minne — vilket vittnar om envishet och tålamod — var den gång Hege letade efter en liten käke av en mikroskopisk stekellarv i en petriskål under 8 timmar. Det var det enda exemplaret av en viss art som hon hade tillgång till och den kunde inte slarvas bort. Till sist hittades den och en bild på käken kan nu ses i hennes doktorsavhandling.

En ständig upptäcktsresa

Efter 18 år på Naturhistoriska riksmuseet har Hege kvar entusiasmen för sitt jobb. Variationen i arbetet gör det lärorikt och spännande och aldrig monotont. Med sin forskning hoppas Hege dels att öka forskarsamhällets förståelse, men även att inspirera och informera allmänt om steklar, deras dolda liv och ekologiska betydelse.

Bortom museet

På fritiden är Hege gärna i fritidshuset i skärgården och gillar att vara ute och röra på sig, vandra, åka skidor, cykla, dansa och paddla kajak.


Kontaktuppgifter

Hege Vårdal

Intendent

Zoologi

Hege Vårdalhege.vardal@nrm.se

Projekt där Hege Vårdal medverkar:

Steklarnas mångfald

Lectotype av Diadegma velox (Holmgren, 1860). Foto: Hege Vårdal Under mer än ett decennium har museets stekelforskargrupp samlat in och studerat

Entomologins historia i Sverige

Insekter har fascinerat kunskapshungriga människor sedan länge. Ett antal av pionjärerna inom detta studium har varit verksamma i Sverige, alltsedan