Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Knud Jønsson

Enhetschef

Bioinformatik och genetik

Fåglar ger svar

- Som barn presenterade Sir David Attenborough naturens underverk på tv varje söndagskväll. Jag slutade då att drömma om att vara en cowboy eller en pirat och ville bli biolog. Jag ville göra samma sak som Sir David, men jag hade ingen aning om hur, säger Knud Jønsson.

Fågelprofessorn gav honom vingar

–Jag trodde att en biologiexamen skulle få mig närmare min önskan. Under mitt sista år på universitetet träffade jag fågelprofessorn Jon Fjeldså som hade gjort många expeditioner till Afrika och Sydamerika. Jag gjorde min masteruppsats med honom och fick samtidigt höra alla hans vilda historier från sina forskningsresor.

Det var då Knud Jønsson insåg att han ville bli forskare och att fältarbete borde vara en viktig del av hans akademiska arbete.

Idag är Knud evolutionsekolog och biogeograf med mer än 10 års erfarenhet av att arbeta i labbet och i fält. Han använder fåglar för att svara på grundläggande biologiska frågor som rör evolution och utbredningsmönster på jorden och utnyttjar data som spänner över genomsekvenser, morfologisk variation, utbredningsdata, patogener, tarmmikrober, satellitspårningsdata och teoretisk modellering.

–Jag tillbringar en månad i fält varje år för att samla in nya data och har en särskild förkärlek för ögrupperna i Indo-Stillahavsområdet.

Hur bildades allt?

– Än idag drivs jag av en fascination för naturen och dess mångfald både på ett personligt plan och på forskningsnivå och drivs av frågor som: Hur fungerar allt? Och hur bildades allt? Jag tycker också mycket om samarbetsaspekten av mitt yrke, t.ex. när forskare med olika bakgrund och kompetenser träffas. Detta berikar forskningen genom att forskningsfrågor belyses från olika infallsvinklar vilket ofta resulterar i bättre och rikare forskningsprojekt.

En väg till Naturhistoriska riksmuseet

Knud Jønsson doktorerade på Naturhistoriska riksmuseet i Danmark med 6 månaders utbyte på Museum of Vertebrate Zoology vid University California i Berkeley. Genom åren har han arbetat i flera länder och samarbetat mycket med forskare vid Naturhistoriska riksmuseet. Så när jobbet som chef för bioinformatik och genetik (BIO) på Naturhistoriska riksmuseet utlystes sökte han tjänsten.

Den största överraskningen under åren som forskare

En riktigt stor överraskning för Knud Jønsson har varit att inse att så många finansiärer runt om i världen fokuserar på tillämpad forskning, och är relativt ovilliga att finansiera nyfikenhetsdriven grundforskning inom naturvetenskapen.

– Alla vet att de största genombrotten kommer genom grundforskning.

–Jag hoppas på en bättre förståelse för forskning om hur djur, växter, svampar och mikrober utvecklats och varför dom har sin nuvarande utbredning. Varje ytterligare bit till det pusslet glädjer mig oerhört!

Fullbokad fritid

Förutom att spendera tid med sin familj i sommarstugan i Sverige, använder Knud Jønsson sin lediga tid till att att springa, vandra och åka skidor - han är också en hängiven fågelskådare... Han har även en passion för Bruce Springsteens musik.

Utbildning

2010 PhD i biologi vid Köpenhamns universitet, Danmark och University of California, Berkeley, USA.

2005 M.Sc i biologi vid Köpenhamns universitet, Danmark – inkl. två terminer vid Monash University, Melbourne, Australien.

2003 B.Sc. i biologi vid Köpenhamns universitet.

Tidigare arbete

2023 – pågående chef för bioinformatik och genetik vid Naturhistoriska riksmuseet

2017 – 2022 Docent vid Danmarks Naturhistoriska Museum vid Köpenhamns universitet.

2016 – 2017 Forskarassistent vid Danmarks Naturhistoriska Museum vid Köpenhamns universitet.

2015 Postdoktor vid Center for Macroecology, Evolution and Climate (CMEC) vid Danmarks Naturhistoriska Museum.

2013 – 2014 Marie Curie Postdoktor vid Imperial College, London/Natural History Museum, London, Storbritannien.

2010 – 2012 Postdoktor vid Centrum för makroekologi, evolution och klimat (CMEC) vid Nat

Kontaktuppgifter

Knud Jønsson

Enhetschef

Bioinformatik och genetik

Knud Jønssonknud.jonsson@nrm.se

Projekt där Knud Jønsson medverkar:

Hybridization in Birds-of-Paradise, genomic implications and evolutionary advantages

Illustration of King of Holland´s Bird-of-Paradise a hybrid between Magnificent and King Bird-of-Paradise by Szabolcs Kokay. Lek-mating behavior is a

Hybridization in Birds-of-Paradise, genomic implications and evolutionary advantages

Illustration of King of Holland´s Bird-of-Paradise a hybrid between Magnificent and King Bird-of-Paradise by Szabolcs Kokay. Lek-mating behavior is a

The formation of avian island diversity across barriers and along elevational gradients

The bewildering diversity and distribution of life around us have puzzled scientists for centuries. In this project we use birds of the Indo-Pacific

Uppkomsten av fågeldiversitet på öar genom barriärer och längs höjdgradienter

Den förbryllande mångfalden och fördelningen av liv runt omkring oss har faschinerat forskare i århundraden. I detta projekt studerar vi fåglar från