Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Stjärnor

De stjärnor som vi ser med blotta ögat tycks trängas på natthimlen, men i själva verket är de långt ifrån varandra. Denna bild av en klunga av färgglada stjärnor har fångats av ESO:s La Sillaobservatorium i Chile. Den visar en öppen stjärnhop med namnet IC 4651, en gruppering av stjärnor som ligger i stjärnbilden Altaret.

Foto: ESO

Solen

Vår egen stjärna heter solen. En stjärna lik de flesta ljusa prickar vi ser på natthimlen, men den verkar vara mycket större än de andra eftersom den är så mycket närmare oss. Om solen var lika stor som en basketboll skulle dess närmaste grannstjärnan, en annan basketboll, vara 8 000 kilometer bort. Om man skulle köra till den närmaste stjärnan (Proxima Centauri) i en konstant hastighet av 90 kilometer i timmen skulle det ta 52 miljoner år att nå den.

Vår sol är en lite ovanlig stjärna eftersom den inte har några vänner. Solsystem kan ha mer än en sol och det är faktiskt ofta så. Mer än hälften av alla stjärnor finns i flerstjärniga system (ett solsystem som har två eller flera solar i sig). På den här bilden syns solen med venus som en lite svart prick framför sig. Foto: NASA/SDO, AIA

Olika levnadstid

Hur länge en stjärna lever beror på vilken sorts stjärna det är. De största, varmaste superjättarna kan förbruka sitt kärnbränsle på en miljon år, medan de minsta dvärgstjärnorna kan skina i 100 miljarder år. Det här är förhållandet 100 000:1. Vid en jämförelse med djurriket på jorden (vilket människan är del av) är bästa förhållandet ungefär 2900:1. Några av sköldpaddorna kan leva i ungefär 200 år jämfört med den vanliga husflugan, som endast lever i 25 dagar.

En stjärna som vår sol bildas på ungefär 50 miljoner år från det att nebulosan uppstår och börjar kollapsa till att den börjar skina på grund av kärnfusionen i stjärnans inre. Det är 67 miljoner gånger längre tid än det tar för en människa att formas (9 månader).

Olika storlekar

Vår stjärna är en medelstor stjärna. En av de största kända stjärnorna i Vintergatan, VV Cephei, är 1900 gånger större än vår stjärna. Om en kikärta representerade solen skulle VV Cephei vara lika stor som en varmluftsballong (12 meter i diameter). Om den placerades där solen är skulle den sträcka sig hela vägen ut till Saturnus omloppsbana och planeterna Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter och Saturnus skulle vara innanför den.

En av de minsta typerna av kända stjärnor kallas neutronstjärna. Det är den oerhört täta återstoden av en massiv stjärna som exploderat. Om den var endast 10 kilometer i diameter skulle den väga över 400 000 gånger mer än hela planeten.

Innehåll på sidan

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Gavin Kenny