Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

|

Nyhet

Cosmonova återöppnar med IMAX laser-teknologi

Sveriges första och största domebiograf öppnar åter upp den 4 juni 2024 och då med ny IMAX laser-teknologi. Uppgraderingen sker i linje med målet att möta framtidens filmproduktion i digital teknik. Genom detta får besökarna en unik upplevelse som ytterligare sätter dem i centrum av filmerna med ljusstarkare bilder, intensivare färger samt ett klarare och mer dynamiskt ljudlandskap.

Foto: SK Films/Martin Stenmark

Genom den nya lasertekniken har Cosmonova möjlighet att visa fler av de senaste filmerna på marknaden. Filmerna på Cosmonova kombinerar en häftig upplevelse med ny kunskap och nya perspektiv. De tar besökarna till platser runt om på jorden och ända ut i rymden.

Cosmonova öppnade år 1992 och har sedan dess tagit emot fler än 10 miljoner besökare. Publiken har fått uppleva naturen, rymden och djuphaven i den stora omslutande domen. Som den sista salongen i Sverige visade Cosmonova fram till år 2023 analog film i ordinarie tablå.

Från analogt till laserteknologi

Nu har den analoga tekniken ersatts av IMAX laser-teknologi. Cosmonova är en av tre IMAX-biografer i Sverige, men Cosmonova är den enda dome-upplevelsen med denna nya teknik.

Under de senaste sex månaderna har Cosmonova byggts om för att kunna ge besökaren den nya upplevelsen. Det innebär ljusstarkare bilder, större kontraster och klarare färger. Det nya IMAX-patenterade ljudsystemet ger en omslutande ljudupplevelse som är klar och kraftfull - från regndroppen som träffar marken till vulkanen som får ett utbrott.

– Den nya tekniken i kombination med ett aktuellt och inspirerande filmutbud ger besökare en större upplevelse och möjlighet att få fortsätta upptäcka de platser som Cosmonova kan ta dem till – från vintergatans stjärnor till djuphavens mysterier, säger Caroline Borgudd, projektledare för Cosmonovas digitalisering.

Del i en större uppgradering

Förutom projektorn har även den 760 kvadratmeter stora filmduken bytts ut till toppmodern standard med en näst intill sömlös konstruktion, vilket ger en starkare upplevelse av filmen. Alla 259 stolar i salongen har också fått nya dynor med ny klädsel.

Blåvalarna gör entré sommaren 2024

Filmen Blåvalar – jättarnas återkomst kommer bli först ut i sommar att få upplevas med den nya IMAX laser-tekniken. Besökarna får här möjligheten att möta blåvalar i naturlig storlek. Blåvalen är inte bara fascinerande sedd till sin storlek, den spelar också en viktig roll för att våra hav ska må bra. Filmen är regisserad av Hugh Pearson och producerad av SK Film.

Filmen har premiär den 4 juni 2024.