Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Fossila evertebrater

Här kan du läsa mer om våra fantastiska fossil av evertebrater (ryggradslösa djur) och få en översikt av vad som gömmer sig i våra samlingar.

Dalarna tropiska fauna - ordovicium

Under ordovicium (480-445 miljoner år sedan) levde de ryggradslösa djuren i tropiska, varma hav då Sverige på den tiden utgjorde en del av kontinenten Baltica och låg på södra halvklotet i närheten av ekvatorn.

Gotlands korallrev -silur

Gotland är unikt då i stort sett hela perioden silur (445-420 miljoner år sedan) finns representerad, från de äldsta lagren i nordväst till de yngsta i sydost. Eftersom fossil hittas i så rikliga mängder på Gotland har samlingen på museet en lång historia med insamlat material från senare delen av 1800-talet till nutid. Insamlandet har under åren skett både i forskningssyfte och av intresserade privata samlare.

Skånes krita

På museet finns en stor samling av evertebratfossil från kritaperioden från Skåne, nästan 43000 exemplar är registrerade i databasen och merparten samlades in under 1900-talets första hälft.

Västergötlands paleozoikum

Från Västergötland finns det runt 15000 fossil i våra samlingar, som spänner över perioderna kambrium, ordovicium och silur (540-420 miljoner år). Det mesta av materialet kommer från området kring platåberget Kinnekulle.