Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Sabeltandade rovdjur

Smilodon fatalis, Xenosmilus hodsonae, Megantereon cultrides och Dinictis felina

Rovdjur var viktiga för människans utveckling. Kontakter med rovdjur kan ha lett till att tidiga människoförfäder började samarbeta i grupp. Detta ledde till ökad hjärnstorlek och därmed förmåga till social samverkan.

Inga rovdjur är mer fascinerande än de sabeltandade. Denna anpassning uppkom flera gånger i olika däggdjursgrupper. Den finns hos pungdjur, hos flera utdöda rovdjursgrupper, och hos kattdjuren.

Sabeltänderna var en anpassning till att döda bytesdjur snabbt, för att minska riskerna för rovdjuret. Ökad konkurrens från mindre specialiserade rovdjur ledde till att sabeltandsrovdjuren dog ut.

Sabelkatter

Sabelkatterna kallas ofta för sabeltandade tigrar. Men de var inte närmare släkt med tigrar än med någon annan levande katt. Sabelkatterna utvecklades parallellt med dagens kattdjur.

De tillhörde två huvudgrupper, ”kroksabelkatterna” och ”dolktandskatterna”. Xenosmilus var en kroksabelkatt och Smilodon och Megantereon dolktandskatter. De flesta kroksabelkatter levde i varierad terräng medan dolktandskatter främst var anpassade till ett liv i skogar och djungler.

Smilodon

Smilodon var den största och mest extremt anpassade sabelkatten. Den levde i Nord- och Sydamerika fram till slutet av senaste istiden, för omkring 12 000 år sedan. Smilodon hade ett mycket kraftigt framparti. Med hjälp av frambenen kunde den hålla sitt byte still, så att den inte riskerade att bryta av de ömtåliga hörntänderna.

I asfaltsjöarna i Rancho La Brea i Los Angeles har man funnit rester av mer än 2000 individer av Smilodon.

Sabeltänder men ingen katt

Dinictis hade sabeltänder och såg på många andra sätt ut som en katt. Ända tills för 30 år sedan fördes Dinictis och dess släktingar, som Hoplophoneus, till kattdjuren. Tack vare studier av djurens anatomi vet vi idag att Dinictis tillhörde en primitiv rovdjursfamilj som kallas Nimravidae. De levde på de nordliga kontinenterna och i Afrika omkring 50-10 miljoner år före nutid.

Nutida kattdjur

De nutida kattdjuren, som lejon, lodjur och vildkatt, har rundade och kraftiga hörntänder. De är inte lika beroende av kött som de sabeltandade rovdjuren, utan kan också äta en del ben och annat. Många är också bra på att leva i olika miljöer, till exempel i människans närhet. De kunde därför överleva när de sabeltandade dog ut.

Fakta

Smilodon fatalis
Tid: ca 1.5 miljoner – 11 000 år före nutid
Fyndplats: Nordamerika,
nordvästra Sydamerika
Värt att veta: Den sista sabelkatten att överleva; en av de största; känd från tusentals fossil.

Xenosmilus hodsonae
Tid: ca 1,5 miljoner år före nutid
Fyndplats: Florida, USA
Värt att veta: Känd från ett helt skelett.

Megantereon cultridens
Tid: ca 3 – 1 miljoner år före nutid
Fyndplats: Europa, västra Asien
Värt att veta: Hade längst hörntänder i förhållande till kroppen.

Dinictis felina
Tid: ca 35,5 – 33 miljoner år före nutid
Fyndplats: Centrala USA
Värt att veta: Tillhörde familjen Nimravidae; ett av de minsta sabelrovdjuren.

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Susanna Edvall