Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Fågelvärldens monster

Gastornis, Phorusrhacos och Bullockornis

Fåglarnas utveckling började under juraperioden, för ca 150 miljoner år sedan. I början av tertiär, för 65 miljoner år sedan, hade huvudgrupperna av nutida fåglar blivit till. Fågelfaunan blev tidigt lik dagens.

Men det finns undantag. För omkring 65 miljoner år sedan utvecklades flera grupper av jättelika marklevande fåglar. Många av dem var rovdjur som konkurrerade med däggdjuren. Sådana jätterovfåglar fanns på alla kontinenter. De sista dog ut för 2 miljoner år sedan. Kanske konkurrerades de ut av köttätande däggdjur.

Gastornis

Gastornis levde i tropiska skogar i Nordamerika och Europa för mellan 60 och 40 miljoner år sedan. De blev 1,5 till 2 meter höga.

Näbben var jättelik och kan ha använts för att döda byten med, fast en del anser att de var fridsamma växtätare. Näbben kan också ha använts för att imponera på honor. Gastornis var släkt med andfåglarna.

Phorusrhacos

Phorusrhacos tillhörde en grupp sydamerikanska fåglar som utvecklades för omkring 55 miljoner år sedan. De var viktiga rovdjur på denna kontinent i mer än 50 miljoner år.

De blev mellan en och tre meter höga och jagade däggdjur i skogen och öppna gräsmarker. En nyupptäckt art hade en skalle som var 70 cm lång – den största fågelskallen någonsin. Phorusrhacos var släkt med dagens tranor och rallar.

Bullockornis

Också i Australien utvecklades en jättelik marklevande rovfågel. Bullockornis blev omkring 2,5 meter hög. Den levde i skogarna för ungefär 15 miljoner år sedan och var liksom Gastornis släkt med andfåglarna.

Innehåll på sidan

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Susanna Edvall