Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Afrika, kulturens vagga

Om Homo sapiens förmåga att skapa konst och annan kultur.

Bland de främsta exemplen på konst genom alla tider är de fantastiska grottmålningar som människor utförde i Europa med början för ungefär 30 000 år sedan. Kulturlämningar likt dessa gör att man har föreställt sig att den moderna människans kultur utvecklades här i Europa. Men fynden har mer att göra med bevaringsmöjligheterna än med var de först uppfanns.

Noggranna studier har visat att alla de viktigaste kulturegenskaperna som vi förknippar med Homo sapiens uppkom i Afrika långt innan vår art lämnat denna kontinent och bosatt sig i Europa. Afrika är den kontinent där huvuddragen i vår kultur uppstod.

Homo sapiens kultur

Vår art, Homo sapiens, är lätt att känna igen på sitt utseende. Men den är lika lätt att känna igen på sina kulturrester när de hittas i arkeologiska utgrävningar. Sådana fynd som harpuner, synålar, metkrokar, och andra bruksföremål är unika för vår art.

Andra kulturyttringar, som målningar, ristningar, skulpturer, smycken och begravningsritualer, fanns i liten omfattning eller inte alls hos våra närmaste släktingar. Detta visar att vår relation till omvärlden var och är mycket annorlunda än den var hos våra förfäder.

Kulturens ursprung i Afrika

I diagrammet på följande sida kan du se hur olika kulturyttringar typiska för Homo sapiens utvecklades i Afrika. Denna utveckling inleddes för omkring 200 000 år sedan. Alla de kulturyttringar som ses i diagrammet hade utvecklats innan Homo sapiens nått Europa.

Illustration: Anders Rådén

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Susanna Edvall