Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Escape Extinction

Museets unika escape room. Lös gåtor! Hitta ledtrådar! Hinner ni i tid? Jakten leder er allt djupare in i museets naturhistoriska samlingar.

Ni är forskare nära genombrott

Som forskare är ni nära ett genombrott – något som kan förklara varför insekterna i världen blir färre. Men nu gäller det att snabbt hitta och rädda alla bevis. OBS inga förkunskaper krävs!

När ni fått ert uppdrag och kommer in i rummet visar det sig att er forskningsledare har gömt ledtrådar till hur ni ska lyckas. Genast börjar ni lösa gåtorna. Jakten leder er allt djupare in i museets naturhistoriska samlingar! Hinner ni i tid?

Det här är ett escape room

Att spela ett escape room innebär att du och dina vänner har en timma på er att lösa gåtor tillsammans och komma ut ur rummet innan tiden är slut. Läs också frågor och svar om escape room.

Speltid: 60 minuter. Totalt ca 80 minuter inklusive eftersnack
Antal: 3–6 spelare (ett sällskap, du spelar med dina vänner)
Ålder: Från 16 år (12 år i sällskap av vuxen)
Pris: 250 kr per person

Biljett till museets utställningar köper du separat,

Ur vår gästbok

– Tack för ett roligt escaperoom. Bäst hittills!
The Gierers

– Världsklass! Riktigt roligt!
Klanen Holdar

– Bästa escaperoomet nånsin ❤️
Anna

– Superkul utmaning!
Lovisa

– Utmanande, men väldigt roligt att få göra tillsammans
Malin

–Jätteroligt. Samarbete och lek!
Linda

Frågor och svar

Vad är ett escape room och hur funkar det?

Ett escape room är en typ av äventyr där deltagare blir "inlåsta" i ett rum och ska använda rummets föremål och utrymmen för att lösa en rad gåtor, hitta ledtrådar till mysteriet och komma ut inom 60 minuter. För att delta i vårt escape room behöver ni vara 3 - 6 personer. Vissa uppgifter kräver gemensamma ansträngningar.

Vilka passar museets escape room för?

Vårt escape room passar för alla slags sällskap och är rekommenderat från 16 år (12 år i sällskap av vuxen). Vår ambition är att alla deltagare ska få både spänning och överraskningar, samtidigt som de får med sig lite nya kunskaper.

Krävs det förkunskaper

Nej, du behöver absolut inga speciella kunskaper eller vara biolog för att spela. Men bra samarbete och kommunikation hjälper er att lösa gåtorna och ta er ut ur rummet inom 60 minuter.

Blir vi verkligen inlåsta på riktigt?

Museets escape room är skapat med fokus på säkerhet. Du har alltid möjlighet att lämna rummet när du vill.

Får vi hjälp och tips?

Rummet är kameraövervakat av säkerhetsskäl, men också för att våra spelledare ska kunna hjälpa er om ni fastnat i något moment.

Varför heter ert escape room Escpae Extinction?

De senaste 50 åren har människan påverkat jordens biologiska mångfald mer än någonsin. Genom att vi storskaligt förändrar de flesta av jordens miljöer, bidrar vi till att vi nu befinner oss i det forskarna kallar det sjätte massutdöendet av jordens arter.

Att vi förhindrar utdöendet – Escape Extinction – är inte bara en etisk fråga, utan även en fråga om vår egen överlevnad, då vi är beroende av friska ekosystem och biologisk mångfald.

Lär dig mer om biologisk mångfald

Genom vårt escape room vill vi dramatisera och levandegöra den viktiga frågan om att hejda förlusten av biologisk mångfald och att vi behöver insekter för vår överlevnad. Escape Extinction har skapats med utgångspunkt från FN:s globala mål för hållbar utveckling.

FN:s globala mål Länk till annan webbplats.

Varför insekter är i fokus i vårt escape room

Majoriteten av världens djur är insekter och de har en viktig roll i naturen. Vid museet forskar vi om och samlar in föratt förstå dem och deras roll bättre.

Vilken roll spelar insekterna i naturen?

Av jordens 1,8 miljoner kända djurarter är över hälften insekter, det vill säga över en miljon! Insekter finns över nästan hela jorden och har viktiga roller i näringskedjorna. De hjälper till med nedbrytning och ”städning” i naturen genom att äta och bryta ner växtdelar, svampar och döda djur.

Genom att det finns insekter som är rovdjur, parasiter eller sprider sjukdomar kan de hålla nere populationer av andra djur. Insekter är också mat för större djur, som grodor, däggdjur och fåglar.

De flesta insekter är växtätare och några hjälper växterna med pollinering och spridning. Flera insekter och växter klarar sig inte själva utan är beroende av varandra för att överleva.

Även vi människor är direkt beroende av insekterna. Utan insekternas hjälp som pollinerare skulle till exempel många av våra grödor inte kunna odlas. Många insekter fungerar också som biologiska bekämpningsmedel mot skadedjur.

Varför samlar och forskar vi på insekter?

Naturhistoriska riksmuseet har stora samlingar där insektssamlingarna består av cirka 3 miljoner insekter. Insektssamlingarna är en mycket värdefull kunskapskälla som varje år används av hundratals forskare från hela världen.

Idag känner vi till lite drygt en miljon olika arter av insekter på jorden. Forskare uppskattar att det verkliga antalet insektsarter är runt fem miljoner. Det betyder att 80 % av världens alla insekter återstår att upptäcka, studera, beskriva och namnge.

Vi behöver forska på dem för att förstå hur de lever, vad de äter, deras livscykel, beteenden och hur de samspelar med andra djur, växter, svampar och mikroorganismer i deras livsmiljö.

Tack vare samlingarna kan forskare spåra trender i utbredning och förekomst över tid, och förutspå hur en art kommer påverkas av till exempel klimatförändringar.

Pågår: Från 7 september


Tider:

VeckodagTider
Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:
Lördag: 12:30;15:00,17:00
Söndag: 12:30;15:00,17:00

Pris: 250 kr per person