Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Sabine Stöhr

Dr., Förste Intendent

Kontakt

Tel: 08 519 551 05
E-post: sabine.stohr@nrm.se

Post- och faktureringsadress:

Se Medarbetare och kontakt.

Utbildning

Dipl-Biol., Universitet Hamburg, Tyskland, 1989

Dr. rer. nat., Universitet Hamburg, Tyskland, 1993

Ansvarsområden

Jag samordnar samlingsdatabaserna på Enheten för zoologi och utvecklar databasen för evertebratsamlingarna. Jag ansvarar för lån av Echinodermata, Bryozoa, Phoronida, Brachiopoda, Chaetognatha, Hemichordata, Ascidiacea och är värd för gästforskare. Jag undervisar på universitetsnivå.

Forskningsområde

Som biolog är jag intresserad av ormstjärnornas evolution. Ormstjärnor är sjöstjärnornas närmaste släktingar. De uppstod för mer än 400 millioner år sedan och har överlevt flera massutdöenden. Deras evolution har gått igenom flaskhalsar men också perioder av snabb artbildning. Jag är även intresserad av fossil och det finns gott om fossil av ormstjärnor som hjälper mig att förstå luckorna på trädet bland dagens arter.

Ormstjärnor är den artrikaste gruppen av tagghudingar som lever idag. De förekommer i alla marina miljöer men saknas i sötvatten. Deras kropp består av ett magnesiumcalcitskelett som uppvisar många specialiseringar. Mitt huvudintresse är skelettets evolution för att förstå släktskapen bland ormstjärnorna. Jag använder främst museisamlingar för att hitta material till min forskning.

Jag fascineras av mångfalden av former och levnadssätt bland ormstjärnor och jag beskriver nya arter, särskilt från norra Atlanten och tropiska Stilla Havet.

Andra professionella roller

Medlem i styrgruppen för WoRMS (World Register of Marine Species)

Fackredaktör för ormstjärnor för WoRMS

Redaktör för tidningen Marine Biodiversity

Redaktör för Zoological Journal of the Linnean Society