Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Lena Gustavsson

Dr., Förste Intendent, Biträdande enhetschef

Kontakt

Tel: 08-519 551 60
E-post: lena.gustavsson@nrm.se

Post- och faktureringsadress:

Se Medarbetare och kontakt.

Utbildning

Fil. Mag., Göteborgs Universitet, 1991

Fil. Dr., Göteborgs Universitet, 1999

Ansvarsområden

Forskning inom området systematik och morfologi hos annelider. Ansvarig för samlingen av annelider. Tar hand om gästforskare. Koordinator för samlingsarbetet med ryggradslösa djur (ej insekter). Ansvarig för transmissionselektronmikroskopet på NRM. Undervisar på Stockholms universitet.

Forskningsområde

Min forskning handlar om hur olika morfologiska karaktärer har utvecklats i ett evolutionärt perspektiv. Molekylära metoder har gett oss enorma möjligheter att hitta metazoernas släktträd men studierna av morfologi är fortfarande viktiga för att förstå hur evolutionen går till. Det är också viktigt att studera morfologi för att kunna integrera fossila taxa med nu levande.

Min forskning handlar speciellt om morfologi och systematik hos annelider (ringmaskar). Det är en grupp segmenterade maskar med cirka 15 000 nu levande arter som förekommer över hela världen i alla typer av miljöer. Daggmaskar och iglar är väl kända representanter för denna grupp men den största diversiteten finns hos havsborstmaskarna som förekommer i alla marina miljöer, men även i limniska och fuktiga terrestra miljöer.

Projekt

Projekt I. Mönster av morfologisk karaktärsevolution: exempel från anneliderna

Publikationer

länk till Researchgatelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster