Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Museet är för tillfället stängt.

  • Huvudmeny

Erik Åhlander

Förste assistent

Kontakt

Tel: 08 519 541 18
E-post: erik.ahlander@nrm.se

Post- och faktureringsadress:

Se Medarbetare och kontakt.

Ansvarsområden

Samlingsvård ryggradsdjur, speciellt gamla samlingar och typer. Jag är en av dem som svarar på frågor om fiskar, grod- och kräldjur men även frågor relaterade till museets historia.

Forskningsområde

Rekonstruktion och utvärdering av våra samlingar av ryggradsdjur från 1700-tal och tidigt 1800-tal; speciellt djur som studerats av Carl von Linné har betydelse för den zoologiska nomenklaturen. Hur Linné uppfattade artbegreppet, hur han studerade djurexemplar och hur han sparade informationen har betydelse för hur man skall förstå och förhålla sig till de arter som han beskrev. Riksmuseet har bland annat 1700-talssamlingar från Charles De Geer på Leufsta Bruk, Anders Sparrman, kung Adolf Fredrik, Gustaf von Carlson på Mälby nära Gnesta, Gustaf von Paykull på Vallox-Säby nära Knivsta och paret Grill på Söderfors. Dessa samlingar har en komplicerad historia med ett flöde av exemplar mellan samlingarna. Vissa exemplar har biologisk betydelse som typexemplar eller kan vara mycket sällsynta eller utrotade. Jag försöker följa exemplarens historia bakåt för att om möjligt hitta ursprungslokaler.

Avdelningen för ryggradsdjur har en historia från 1819 till 2013 – men samlingar som är mycket äldre. Jag försöker sammanställa historien med tyngdpunkt på samlingarna men även på övrig verksamhet, personal, samt relation till omvärlden.

Huvudelen av forskningen ingår i samlingsvården och har ingen extern finansiering.

Projekt

Projekt I. Charles de Geer (1720-1778) som samlare.

Projekt II. Pehr Gustaf Lindroth (1758-1809) som konservator vid den Grillska samlingen på Söderfors Ankarbruk i Uppland samt hans dagbok från resan till London 1788.

Projekt III. Anders Sparrmans (1748-1820).privata samling av djur.