Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Sommarens öppettider:
Måndag–söndag 10–18
t.o.m. 21 augusti

  • Huvudmeny

DET SENASTE LÄRARBREVET

Lärarbrevet kommer ut varannan vecka under terminerna. Prenumerera gärna!

Vi önskar trevlig sommar och sneglar framåt mot hösten ☼
Please wait . . .    Please wait . . .  
Tips på aktiviteter som funkar lika bra med elever som hemma under lata sommardagar.
Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postläsare, klicka här.
Tack för ett fantasiskt läsår!

Nu när bara dagar återstår av läsåret 2021/22 kan vi se tillbaka på ett härligt läsår med många inspirerande möten. Vi har haft förmånen att träffa drygt 6 000 elever, varav 2 500 digitalt. Ännu fler ville träffa oss, men tiderna tog slut. Därför släpper vi tiderna för hösten den 13 juni, så att ni som vill kicka igång höstterminen med oss kan boka det redan nu. Med tacksamhet konstaterar vi också att drygt 1 800 lärare valt att ta del av de fortbildningar vi erbjudit under läsåret. Stort TACK till er alla!

Låt bli att klippa gräsmattan i sommar! Eller åtminstone 1x1 meter av den. Det skapar en fristad åt många arter och bidrar till den biologiska mångfalden i trädgården. På länken här intill finns fler tips på små och stora projekt man kan göra under sommaren för att hjälpa naturen och den biologiska mångfalden.

Trots att vi har en lång härlig sommar framför oss kan vi inte låta bli att tänka lite på hösten. Programmet för höstens kostnadsfria lärarfortbildningar håller på att ta form. Precis som distanskursen om evolution. Läs mer längre ner i brevet. Det kommer extra lärarbrev när anmälan öppnar, håll utkik i mailboxen.

Men mest av allt vill vi önska er en fantastisk sommarledighet med vila, återhämtning och tid med dem som betyder mest. Därför är tipsen i det här lärarbrevet utvalda för att passa lika bra med elever som på en skogspromenad eller hemma i pysselrummet.

Nästa ordinarie lärarbrev kommer den 7 augusti.
Trevlig sommar!

Charlotte, Katarina, Louise, Sara och Susanna
Pedagogerna på Naturhistoriska riksmuseet
Lektionsmaterial/sommarpyssel
Här ser du några av Naturhistoriska riksmuseets digitala lärresurser. Allt material är gratis att ladda ner och använda och det är alltid faktagranskat av museets experter. Du hittar mer på www.nrm.se/dlr.
Hjälp insekterna!

Insekterna är viktiga i naturen, men de har det inte så lätt i vårt moderna samhälle med asfalterad mark och välklippta gräsmattor. Här är några tips på hur man kan upptäcka och lära känna insekterna och hjälpa dem på traven.

Passar för: Insektsvänner
Skapa konst i naturen

Skapa vackra mandalas med sådant ni hittar i naturen! Bildpedagogerna Hanna och Vera inspireras av museets samlingar och skapar landart av saker de samlat ihop. Funkar lika bra inomhus som utomhus!

Passar för: Kreativa samlare
Skapa fantasidjur med collageteknik

Skapa fantasidjur med collage-teknik! Bildpedagogerna Hanna och Vera inspireras av en film om insekter, men det går lika bra att se någon av filmerna från museets utställningar och inspireras av dem. Eller kolla upp skillnaden mellan ödlor och dinosaurier och gör sådana i collage!

Passar för: Fantasifulla kreatörer
Utforska museets dinosaurier digitalt

Vem är störst, en fisködla, en bläckfisk eller en mångfoting? I det här interaktiva materialet i 360 grader får eleverna mäta djuren i Naturhistoriska riksmuseets utställning Fossil och evolution.

Passar för: Nyfikna
Odlingsinspiration

Odla på gården eller inomhus! Filmer med enkla, inspirerande odlingstips från stadsodlaren Ulrika som är proffs på att odla mycket på liten yta.

Passar för: Stora och små odlare
Teckna av en blomma

Gå ut och teckna av en blomma! En biolog visar detaljer på några blomväxter och en bildpedagog visar hur akvarellpennor kan användas för att skapa skuggor och liv i teckningen.

Passar för: Kreativa som vill vara utomhus
Måla akvarell

Låt naturens detaljrikedom inspirera till vackra målningar. Men varför finns alla detaljer och vad kan de berätta om djurens sätt att leva och deras sinnen? I inspirationsfilmen berättar en museipedagog om naturens hemligheter.

Passar för: Kreativa med öga för detaljer
Besök museet digitalt

Här är ingången människans utveckling, men det går att utforska hela museet via den här länken. Hittar ni guidernas tio favoriter? Vilka är era favoriter?

Passar för: Nyfikna
Distanskurs: Evolution ur flera perspektiv

Den 5 september startar kursen Evolution ur flera perspektiv. Den vänder sig till lärare i 4-6 som vill bredda och fördjupa sina kunskaper inom evolution. Under kursen blandas teori med praktiska undervisningstips och lektionsmaterial. Kursen är helt på distans, så man kan delta oavsett var man befinner sig.

Distanskursen består av tre digitala träffar á 60-90 minuter. Inför varje träff gör man ett digitalt förberedelsematerial. Efter genomgången kurs får man kursintyg och en USB-sticka med cirka 20 lektionsmaterial på temat evolution och anpassningar samt de bilder som visats under kursen.

De digitala träffarna (och förberedelsematerialet) kommer att ha olika perspektiv på evolution, jordens och livets utveckling, anpassningar i naturen och människans utveckling.

Kostnad: 950 kr/person
Passar för: Lärare i åk 4-6
Datum för digitala träffar: 5/9, 19/9 och 3/10

Anmälan öppnar inom kort, läs mer om kursen via länken här intill.
Lär dig montera växter i höst, samla växter i sommar!

Den 25 augusti blir det en ny chans att vara med på digital workshop med Åsa, en av museets botaniker. Åsa berättar om varför man samlar in och sparar växter och leder sedan en workshop där hon steg för steg visar hur man monterar en växt. Passa på att lära av ett riktigt proffs!

Passar för: Lärare med växter på schemat

Det kommer ett extra lärarbrev när anmälan öppnar, håll utkik i mailboxen!
Häng med oss på facebook!

Välkommen till vår facebookgrupp, Naturhistoriska riksmuseet för pedagoger. Där kan du anmäla dig när vi efterlyser testklasser till nya material.

Du kan också ställa frågor till museipedagogerna och få tips och inspiration till NO-undervisningen.

Välkommen till vår gemenskap!
Fotografer i lärarbrevet
Bengt Olofsson, Staffan Waerndt, Sara Schesny, Martin Stenmark, IMAX och Pixabay

För frågor om Naturhistoriska riksmuseets utbud för skolor, kontakta bokningen på skola@nrm.se
Naturhistoriska riksmuseets digitala utbud för skolor, se www.nrm.se/dlr

Ansvarig utgivare: Catharina Hammarskiöld, kommunikationschef
Naturhistoriska riksmuseet | Telefon: 08-519 540 00 | Besöksadress: Frescativägen 40, Stockholm