Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Vårkalender norr

En vårkalender för norra Sverige! 16 luckor med korta filmer där jourhavande biolog berättar om ett vårtecken. Varje film avslutas med en fråga att prata vidare kring. Funkar lika bra i klassrummet som på distans!


Ämnen:
NO, biologi, biologisk mångfald
Typ av material: Korta filmer (ca 1 min) med frågor
Tidsåtgång: cirka fem minuter för varje lucka

Dokument för nedladdning

Lärarröster om materialet.


"Vårkalendern är jättebra! Vi har öppnat en lucka nästan dagligen."


"Mitt-i-prick-kalender"

Var med och testa material under utveckling och få tips om lektionsmaterial och fortbildning - välkommen till gruppen Naturhistoriska riksmuseet för pedagogerlänk till annan webbplats på facebook!


Direktlänk till kalendern: www.nrm.se/varkalender-norr

Hur andas mygglarver? Vem kan ha grävt en grop i myrstacken? Det är frågor som dina elever får fundera ut svar på. Alla filmfrågor och svar finns i lärarhandledningen.

Vårkalendern har 16 luckor som kan öppnas i vilken ordning som helst. Bakom varje lucka finns en film som har fokus på ett vårtecken. I filmen berättar Didrik Vanhoenacker, museets jourhavande biolog, spännande fakta om en växt eller ett djur.

I slutet på varje film ställer Didrik en fråga som eleverna ska svara på. Svaret på frågan finns att läsa i anslutning till filmen. Filmerna är cirka en minut långa.

Använd kalendern gemensamt i klassen eller låt eleverna titta på filmerna som en övning hemma.

Äldre elever kan få i uppgift att föra biologiska resonemang kring frågeställning och svar för ett vårtecken.

Vårkalender norr är framtagen speciellt för landets norra delar, från Sundsvallstrakten och norrut. I inlandet går gränsen kanske lite längre söderut. Det avgörande är hur lätt det är att hitta vilda blå- och vitsippor i naturen. I Vårkalender norr har sipporna ersatts av sälg och stickmygga.

Praktisk info: Vårkalendern görs via direktlänken ovan, ingen nedladdning eller inloggning behövs. Det kan göras på dator, surfplatta eller smart telefon. Rekommenderade webbläsare för dator är chrome, firefox och safari.


När vi filmade vårtecknen i kalendern råkade vi fånga några andra, ovanligare vårtecken på bild. Se dem här!

 

ANDRA HAR ÄVEN TITTAT PÅ DET HÄR