Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Skalenlig modell av solsystemet

Himlakropparnas storlek och de enorma avstånden mellan dem är svåra att få grepp om. Bygg en skalenlig modell av solsystemet tillsammans och få grepp om storleksförhållanden och avstånd i vårt solsystem. Välj mellan tre olika skalor beroende på hur stor modell ni vill bygga.

Ladda ner dokument för utskrift

Lärarhandledningens text följer efter pdf-dokumenten.

Var med och testa material under utveckling och få tips om lektionsmaterial och fortbildning - välkommen till gruppen Naturhistoriska riksmuseet för pedagogerlänk till annan webbplats på facebook!

Modellernas storlek

Liten - Radie 450 m; Solens diameter 14 cm; Jordens diameter 1,3 mm

Mellan - Radie 900 m; Solens diameter 28 cm; Jordens diameter 2,6 mm

Stor - Radie 4,5 km; Solens diameter 1,4 m; Jordens diameter 1,3 cm

Förberedelser

Ladda ner och skriv ut elevmaterialet och tabellen för den modell ni ska bygga.

Ta fram material för att tillverka himlakropparna. Till exempel vaddkulor om det finns i rätt storlek, ballonger och tidningspapper för papier maché, gipsbindor, kulor, runda pärlor, ritpapper och färg.

Dela upp gruppen så att alla är med och bygger en himlakropp. Gruppen som gör solen kan gärna vara större än grupperna som gör månen eller Merkurius.

Genomförande

Bygg himlakropparna

Använd måtten i tabellen för att bygga himlakropparna i den skala som ni väljer.

Alla mått finns i tabellerna.

Placera ut himlakropparna

När alla himlakroppar är färdiga går ni ut tillsammans och placerar ut dem på rätt avstånd från solen. Promenera eller cykla beroende på hur stor modellen är. Äldre elever kanske kan åka själva.

Tips!

Sätt solen i ett hörn av klassrummet och mät alla avstånd därifrån. I den största modellen kan man göra solen "platt" och sätta den på väggen.

Dokumentera

Fota himlakropparna på deras ”rätta” platser. Ta fram en karta i lämplig skala och markera var ni placerade dem. Kartmomentet kan med fördel göras innan himlakropparna placeras ut, särskilt
för de större modellerna.

Om stora och små bokstäver

På svenska skrivs solen, jorden och månen med små bokstäver i löpande text, övriga planeter skrivs med stor begynnelsebokstav. På engelska skrivs alla himlakroppar med stor begynnelsebokstav.